Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

vineri, 21 mai 2010

DAM BANI GREI CA SA ...NE OTRAVIM?

Mercurul, pericolul ascuns din cremele pentru albirea tenului

Unele creme care vin la pachet cu promisiunea că vă albesc tenul şi elimină petele, reducând pistruii, conţin mercur, un metal toxic care poate cauza grave probleme de sănătate, arată o anchetă a publicaţiei Chicago Tribune.

Sursa: NorthFotoZiarul american a cumpărat 50 de astfel de creme şi le-a trimis unui laborator certificat pentru testare. Câteva au fost cumpărate online, altele din magazine. Cercetătorii chimişti au descoperit că şase creme conţineau mercur, deşi acesta a fost interzis prin lege.

Iar dintre acestea, cinci aveau o cantitate suficient de mare ca să cauzeze, în timp, probleme la rinichi, potrivit expertizei medicale.

Autoritatea pentru Siguranţa Alimentelor şi Medicamentelor (FDA) a interzis mercurul din creme şi produse de albire a pielii în 1990, dar foarte rar testează produsele să vadă ce conţin cu adevărat.

„Sunt şocat”, a declarat doctorul Jonith Breadon, un dermatolog din Chicago, care spune că mulţi pacienţi i-au cerut sfatul despre creme de albire a tenului. „Am presupus că dacă mercurul a fost interzis în Statele Unite nu ar avea cum să fie prezent în creme. Dar uite că m-am înşelat”.

Reprezentantul FDA a spus că, având 500 de inspectori, agenţia nu poate verifica toate produsele alimentare şi cosmetice de pe piaţă.

După ce au aflat de ancheta Chicago Tribune, retailerii au anunţat că vor retrage cosmeticele respective din magazine, iar două companii distribuitoare au promis că vor opri vânzarea lor.

O piaţă înfloritoare

Piaţa cremelor contra petelor este în plină dezvoltare în Statele Unite şi peste hotare. În ţările asiatice, hispanice şi africane folosirea unor astfel de creme este legată de statutul social. În SUA, Canada şi Europa mulţi consumatori aleg astfel de creme pentru a reduce efectele vizibile ale trecerii timpului.

În următorii cinci ani, piaţa de astfel de produse cosmetice va ajunge la cifre de 76 de milioane de dolari anual, potrivit unui studiu al companiei Global Industry Analysts.

Problema cu care se confruntă consumatorii este că nu pot şti cu siguranţă care creme sunt afectate de prezenţa mercurului. Cele şase produse care s-au dovedit pline de acest metal erau produse în Liban, China, India, Pakistan şi Taiwan.

Cercetătorii susţin că oamenii sunt afectaţi în diferite moduri de prezenţa mercurului, mai ales în funcţie de durata folosirii cremei. Daniel Hryhorczuk, profesor la Universitatea de Medicină din Illinois, a declarat că nivelul de mercur din cremele respective este îngrijorător pentru că poate afecta cel puţin rinichii.

Cel mai mare nivel, de aproape 30.000 de particule la milion, a fost identificat într-o cremă numită Stillman's Skin Bleach Cream, pe care ziarul a cumpărat-o de la un mic magazin de cartier. Proprietarul, Adbul Amin, a spus că importa crema din Pakistan, unde este un produs foarte popular. După ce a aflat de rezultatele investigaţiei Chicago Tribune, acesta a promis că nu va mai vinde produsul.

Mercurul este folosit în cremele de albire pentru că blochează producerea melaninei, care este responsabilă de pigmentarea pielii şi a părului. Şi alte chimicale au acest efect, dar mercurul este cel mai ieftin şi eficient, a explicat Ellen Silbergeld, profesor de ştiinţe ale mediului la Universitatea Johns Hopkins.

De asemenea, mercurul este şi foarte toxic. Este repede absorbit de piele şi poate avea efecte neurologice asupra oamenilor, a mai spus ea, enumerând înceţoşarea vederii sau nesiguranţa paşilor. Cantităţi mari de mercur pot duce la moartea anumitor organe.

Ziarul nu a putut contacta compania pakistaneză producătoare a cremei, iar distribuitorii americani au refuzat să dea informaţii despre provenienţa mărfii.
sursa: hotnews

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu