Stii ce mananci? Unele ingrediente pot fi de-a dreptul periculoase
Multe dintre ingredientele care sunt incluse in alimentele din comert reprezinta necunoscute pentru marea noastra majoritate.
Daca vrei sa afli cateva informatii despre ingredientele des intalnite in hrana - unele inofensive, altele de-a dreptul periculoase - citeste randurile de mai jos. Vei descoperi, printre altele, ca anumite ingrediente din alimente sunt folosite si in alte scopuri, cum ar fi la curatarea obiectelor sau in tratarea acneei.
1. Bisulfit de sodiu
Cele mai multe dintre vinurile imbuteliate contin aceasta substanta care este un conservant sintetic, conform aolhealth.com. Insa si anumite produse de curatare, cum ar fi unele pentru vasul de toaleta, contin bisulfit de sodiu intr-o proportie de aproape 50%.
Cand este dizolvat in lichide pe baza de apa, acesta produce un gaz care distruge bacteriile, ciupercile, mucegaiurile, aceasta reactie explicand de ce este folosit in unele produse de curatare. In ceea ce priveste vinurile, bisulfitul de sodiu previne oxidarea, ceea ce impiedica transformarea acestora in otet.
In anii '80 substanta a fost interzisa in Statele Unite insa, in prezent, Administratia Alimentelor si Medicamentelor din SUA (FDA) sustine ca sulfitii sunt, in general, siguri pentru consum, cu conditia ca persoanele care sunt astmatice si cele care sunt sensibile la aceste substante sa le evite total.
Bisulfitul de sodiu mai este folosit in hrana pentru animalele de companie, chipsuri si alimente murate.
2. Peroxid de benzoil
Acesta este cunoscut in special pentru efectele pozitive pe care le are in tratarea acneei, insa este si un agent de inalbire eficient - pentru acest rol fiind folosit atat in produsele de albire a dintilor, cat si in tratarea fainii indeosebi (este un agent de tratare si pentru branza de asemenea, dar mai rar).
Desi peroxidul de benzoil este in general considerat inofensiv, au existat si cateva controverse la un moment dat, in privinta sigurantei si necesitatii folosirii acestuia. O solutie prin care poti limita cantitatea acestei substante este sa eviti pe cat posibil painea alba (care poate fi facuta din faina tratata cu peroxid de benzoil) si sa te axezi pe painea care contine predominant cereale integrale.
3. Bromat de potasiu
Acesta este interzis in Romania si in multe alte tari, insa inca mai este folosit in unele state la prepararea produselor de panificatie. Desi nu exista inca suficiente date, bromatul de potasiu este considerat drept un posibil factor de risc in declansarea cancerului.
De asemenea, poate provoca greata si varsaturi, mai ales in cazul in care produsele in care este utilizat nu sunt coapte bine.
4. Nitrit de sodiu
Folosit la majoritatea mezelurilor din comert, nitritul de sodiu este considerat cel mai nociv aditiv alimentar folosit frecvent, fiind posibil cancerigen (mareste in special riscul de cancer colorectal, chiar si cu 50%, si riscul de cancer pancreatic).
5. Metilparaben
Acesta poate fi gasit in diverse produse, atat comestibile cat si necomestibile, cum ar fi: ruj, anestezic local, carnuri uscate, sosuri din comert pentru salate, chipsuri, bomboane. Cel mai des este folosit ca si conservant in bauturi, mancaruri si produse cosmetice.
Desi multe studii au relevat ca parabenii (categorie din care face parte si metilparabenul - alaturi de alte substante cum ar fi etilparaben, propilparaben, butilparaben) sunt siguri, cercetari mai noi sugereaza o posibila legatura intre acestia si cancerul la san.
6. Acid lactic
Acesta este un acid inofensiv, care se gaseste in special in iaurturi, fiind un ferment natural. Acidul lactic ajuta la mentinerea unui nivel echilibrat al PH-ului si poate controla inmultirea microorganismelor. Substanta este folosita insa si in unele lotiuni de piele, datorita proprietatilor de hidratare si exfoliere.
Pendula vieții
Acum o lună
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu