Lemnul Sfintei Cruci, la Catedrala Patriarhala
La Catedrala Patriarhala din Bucuresti, va fi adus vineri, 22 octombrie, un fragment din Crucea pe care a fost rastignit Mantuitorul. Acest fragment este prezent in Manastirea Panaghia Ikosifinissa, din Mitropolia de Drama (Grecia).
Pelerinii care vor veni sa se inchine la moastele Cuviosului Dimitrie, praznuit pe 27 octombrie, vor avea bucuria de a venera si Lemnul Sfintei Cruci.
Mentionam ca in anul 1992, la Iasi, a fost adus un alt fragment din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci, de la Manastirea Xiropotamu din Muntele Athos, iar in 2004, cu prilejul hramului Cuvioasei Parascheva, a fost adus fragmentul din lemnul Sfintei Cruci, care se afla la Manastirea "Panaghia Soumela" - Veria, Grecia.
Potrivit Traditiei, Crucea pe care a fost rastignit Hristos, a fost descoperita de imparateasa Elena, in anul 326. In urma sapaturilor s-au descoperit trei cruci, ale celor doi talhari si cea pe care a fost rastignit Hristos. Crucea Mantuitorului a fost recunoscută cand, la sugestia patriarhului Macarie al Ierusalimului, a fost atinsa de un mort, care a inviat in chip minunat.
Fragmente din Sfanta Cruce in lumeFragmente din Sfanta Cruce sunt prezente in Biserica Sfantului Mormant de la Ierusalim, in Germania (Limburg an der Lahn), Belgia (Colegiul "Sf. Cruce“ din Liege), Spania (Santo Toribio de Liebana), Franta (Saint Sernin de Toulouse; Capela "La Vraie-Croix“ din Morbihan, Bretania; Anjou), la Biserica "Sfantul Vasile cel Mare" de pe Calea Victoriei, in manastirile Tiganesti si Caldarusani, la Manastirea "Panaghia Soumela" - Veria, Grecia si la Manastirea Xiropotamou (Muntele Athos).
Fragmente din Sfanta Cruce in tara noastra
Fragmente din lemnul Sfintei Cruci sunt asezate spre inchinare in Manastirea Caldarusani, Manastirea Tiganesti din Ilfov, la Biserica "Sfantul Vasile cel Mare" de pe Calea Victoriei din Capitala si la Manastirea Miclauseni din Judetul Iasi.
Cinstirea Sfintei Cruci este asemenea cu cinstirea icoanelor
Sinodul al saptelea ecumenic, tinut la Niceea in anul 787, a stabilit definitiv ca modul de cinstire al Sfintei Cruci este asemenea cu cinstirea Sfintelor Icoane. Potrivit canoanelor, orice fel de cruce, atat cele purtate de credinciosi, cat si cele de la morminte, trebuie sa fie sfintite.
Pendula vieții
Acum o lună
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu