Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

joi, 1 iulie 2010

Uriase semne de intrebare asupra programului atomic al lui Ahmadinejad

Seful inspectorilor nucleari din Iran si-a dat demisia

Agentia nucleara a Natiunilor Unite a anuntat joi ca inspectorul-sef Olli Heinonen, conducatorul echipei de investigatii din Iran si Siria, isi va da demisia, din motive personale, dupa aproape 30 de ani in slujba organizatiei cu sediul la Viena

Heinonen, in varsta de 63 de ani, este seful departamentului de securitate al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), organism extrem de important, care verifica daca programele nucleare ale tarilor sunt deturnate in scopuri militare. El este, de asemenea, expertul-sef al Agentiei pentru Iran, relateaza Reuters.

Heinonen a devenit foarte cunoscut in momentul in care a facut o prezentare pentru diplomati asupra Iranului, in februarie 2008, cand a indicat conexiuni intre proiectele de procesare a uraniului, testarile de explozivi si modificarea unui con de racheta pentru a fi folosit ca focos nuclear.

"Este neobosit in cautarea adevarului din spatele programului nuclear iranian. Este unul dintre cei mai experimentati inspectori ai Agentiei", a declarat Mark Fitzpatrick, de la Institutul International pentru Studii Strategice din Londra. Din 1983, de cand Heinonen, un expert in chimie si materiale radioactive, s-a alaturat Agentiei, a fost descoperit un program nuclear secret in Iran, Coreea de Nord a parasit Tratatul de Neproliferare a Armelor Nucleare si a testat doua bombe atomice, Israelul a bombardat presupuse facilitati nucleare din Siria iar Libia a admis ca derula in secret un program de construire a bombei atomice, la care a fost fortata sa renunte.

Potrivit unor surse diplomatice citate de Reuters, noul director general al AIEA, Yukiya Amano, un veteran japonez al neproliferarii armelor nucleare, ar fi declarat, in cadru privat, ca vor fi anumite schimbari in stafful Agentiei.

Heinonen este seful departamentului de securitate din 2005 si a fost considerat mana dreapta a predecesorului lui Amano, Mohamed ElBaradei.

"Stiu ca las in urma o echipa excelenta, care va acorda tot sprijinul... domnului Amano, ca si succesorului meu, a scris Heinonen intr-un mesaj catre colegii sai. (S.A.)

sursa: agentia.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu