Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 12 mai 2010

RAZBOIUL CRESTINILOR CU DIAVOLII

Razboiul crestinilor cu diavolii

Autor: Ier. Cleopa - Man. Rarau

Cuvant introductiv

A dezvalui existenta si lucrarile diavolilor in viata noastra nu echivaleaza cu teama de diavoli, ci inseamna a-i descoperi pe vrajmasii mantuirii noastre, in adevarata lor lucrare si putere. Potrivnicul diavol este cel care se impotriveste planului lui Dumnezeu pentru mantuirea noastra. Unul din motivele pentru care lucrurile merg rau in lume este si faptul ca ne este frica sa privim in fata adevaratele cauze ale raului. In mare primejdie ne aflam atunci cand nu stim sa ne aparam si sa ne luptam cu vrajmasul-diavol.

Descriem in aceasta carte actiunile si ispitele diavolesti, deosebit de variate si pline de viclenii. Razboiul nostru cu diavolii nu poate fi ocolit. Diavolii ne ataca adesea prin surprindere si sunt neiertatori. Unii dintre crestini sunt invinsi de la primul atac. Altii, insa, ii stau impotriva, se lupta, sunt raniti, dar continua lupta. Alaturi de ei il au in ajutor pe Mantuitorul nostru Iisus Hristos. Ei zic impreuna cu proorocul Moise: "Domnul este scaparea mea". "Domnul este intaritorul meu. De cine ma voi teme?" Dumnezeu ii mangaie, ii insufleteste si se face impreuna luptatorul si sprijinitorul lor. Ii inarmeaza duhovniceste si ii intareste in lupta, aratandu-le tehnica razboiului si ii acopera cu puterea dragostei Sale dumnezeiesti. Luptatorii prind curaj, se intaresc si continua lupta pana la capat, zdrobind capul balaurului. Atunci vad lumina Ierusalimului de Sus, luminandu-i si umplandu-i de bucurie si stralucire dumnezeiasca. Atacurile diavolilor sunt, la inceput, asupra mintii noastre prin gandurile rele, apoi prin imaginatie, apoi zgomote. Cei ajunsi in treapta desavarsirii crestine (a indumnezeirii) se lupta cu diavolii corp la corp, primind lovituri si suferind pana la lacrima de sange. Aceste lupte sunt ingaduite de Dumnezeu pentru ca luptatorul sa se formeze duhovniceste, sa-si dea seama de neputintele sale si sa se smereasca, atat cu sufletul, cat si cu trupul si astfel sa poata primi darul lui Dumnezeu, pentru sfintirea si desavarsirea sa.

Fiecare timp isi are problemele lui specifice. Ratiunea umana este astfel creata, incat nu poate sa aiba spatii goale sau timpi morti. Daca nu avem raspunsuri clare asupra unor probleme, golul ce se formeaza in ratiunea noastra se va umple cu idei, in marea lor majoritate false.

Societatea noastra se cutremura de groaza si ramane inmarmurita in fata unor crime demonice, asista la tot felul de "minuni diavolesti", vindecari, deplasari de obiecte prin aer, oameni care vad si se intalnesc cu OZN-uri, cu extraterestrii. Dortele dezlantuite ale iadului tulbura mintile a zeci de milioane de oameni, prin mass-media (presa, radio, televizor). Organizatii satanice conduc lumea si pregatesc venirea lui antihrist, penutr ca: "diavolul a coborat la noi, avand manie mare" (Apocalipsa 12,12). Noi insa nu suntem singuri, avem pe Mantuitorul Iisus Hristos, care ne povatuieste si ne ajuta ca sa biruim.

De aceea, sa ne inrolam in oastea duhovniceasca a credinciosilor care lupta si biruiesc pe diavol. Iar Dumnezeu, Care poate sa tamaduiasca bolile si sa implineasca lipsurile si neputintele noastre, ne va ajuta sa invingem pe vesnicul nostru dusman, diavolul. Cunoscand ispitele demonilor, intrarmandu-ne cu post, rugaciune si smerenie, intariti fiind cu puterea Duhului Sfant, prin Sfintele Taine vom deveni biruitori asupra diavolilor.

Sa ne ajute prea bunul Dumnezeu, Maica Domnului si toti sfinti ca sa auzim si noi, la sfarsitul vietii noastre pamantesti, cuvintele lui Dumnezeu: "Fiilor, ati biruit pe cel vicleam" (I Ioan 2,13). Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugaciunile Prea Sfintei Nascatoare de Dumnezeu si ale tuturor Sfintilor Tai miluieste-ne pe noi! Amin!

Crearea ingerilor

Dumnezeu Creatorul a facut mai intai lumea ingerilor, a duhurilor slujitoare (Psalm 103,5), ca sa slujeasca voii Sale Dumnezeiesti Prea Sfinte. Toti ingerii au fost creati de Dumnezeu in acelasi timp.

Scopurile principale pentru care au fost creati ingerii care formeaza lumea nevazuta sunt: pentru a-L slavi pe Dumnezeu (Is. 6,3; Lc. 2,14); pentru a implini voia lui Dumnezeu cea Sfanta (Mt. 4,11; 25,31; 1 Tim. 3,16); pentru a vesti oamenilor tainele si voia lui Dumnezeu (Mt. 1,20; 2,13; 28,2; Lc. 1,26); pentru a-i ajuta pe oameni sa se mantuiasca (Ev. 1,14); pentru a ajuta sufletele oamenilor dupa moartea trupeasca si a le duce in Rai (Lc. .16,22).

Sfanta Scriptura ne spune ca sunt noua cete ingeresti si trei ceruri (II Cor. 12,4), conform cu descoperirea avuta de Sfantul Apostol Pavel. Sfantul Dionisie Areopagitul, in cartea sa "Despre ierarhia cereasca" spune ca cetele ingeresti se impart in trei grupe triadice: 1. prima grupa triadica ingereasca: serafimii, heruvimii si tronurile; 2. a doua grupa triadica ingereasca: domniile, stapaniile si puterile; 3. a treia grupa triadica ingereasca: ingerii, arhanghelii si incepatoriile.

Dumnezeu isi descopera vointa Sa la ingerii din ceata superioara, iar acestia, la randul lor, o comunica celorlalti ingeri. In felul acesta, tainele si puterile lui Dumnezeu urmeaza in ordine descendenta, de la serafim la inger si fiecare ierarhie ulterioara este consacrata numai cu acele cunostinte, pe care este capabila sa le cuprinda la nivelul respectiv al dezvoltarii spirituale.

Cuvantul "inger" inseamna sol sau trimis. Ingerii au capatat acest nume datorita slujirii lor, indreptata de la Atotmilostivul Dumnezeu catre mantuirea oamenilor. Sfantul Apostol Pavel ne spune: "Ingerii nu sunt, oare, toti duhuri slujitoare, trimise sa slujeasca pentru cei ce vor mosteni mantuirea?" (Evrei 1,14). Sfantul Grigorie Teologul precizeaza: "Ingerii, fiind slujitori ai vointei dumnezeiesti, ei nu numai prin facultatea fireasca, dar si in virtutea harului imbelsugat se deplaseaza ca gandul peste tot. Si, pretutindeni, sunt alaturi de fiecare, atat datorita iutimii cu care isi indeplinesc slujirea, cat si datorita subtilitatii esentei lor. Crearea ingerilor a precedat crearea lumii materiale a omului" (Iov 38,7). Sfantul Ierarh Dimitrie al Rostovului scrie: "Ingerii au fost facuti dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu, asa cum a fost creat mai tarziu omul". Iar Sfantul Ignatie Brianceaninov ne asigura ca: "Chipul dumnezeiesc la ingeri si la om, consta in intelegerea din care emana duhul, ce ajuta gandul si-l insufleteste. Acest chip este asemenea prototipului si este nevazut, asa cum nevazut este si la oameni. El conduce intreaga faptura a ingerului si a omului. Ingerii sunt, deci, fiinte vii, rationale, imateriale, nemuritoare, capabile sa slaveasca in imnuri pe Dumnezeu, fapturi limitate in timp si in spatiu si ca urmare au o infatisare proprie".

Sfantul Apostol Pavel ne limpezeste scopul creatiei: "Pentru ca intru El au fost facute toate, cele din ceruri si cele de pe pamant, cele vazute si cele nevazute, fie tronuri, fie domnii, fie incepatorii, fie stapanii. Toate s-au facut prin El si pentru El" (1 Coloseni 1,16). Din Apocalipsa aflam ca nu putem cunoaste exact numarul ingerilor: "Si era numarul ingerilor zeci de mii de zeci de mii si mii de mii" (Apocalipsa 5,11).

Fara a cunoste exact firea ingerilor, putem insa sa fim siguri ca, ingerii nu au trup material ca oamenii, ci sunt duhuri de lumina, care raspandesc stralucirea dumnezeiasca. Cand, insa, primesc porunca de la Dumnezeu, ei se pot arata si trupeste, pentru a fi perceputi de oameni, pastrandu-si insusirile suprafiresti.

2 comentarii:

  1. RECOMAND tuturor romanilor sa se intoarca cu maxima PRUDENTA in tara si sa sustina Oamenii din POLITICA care sustin VERIFICAREA tuturor AVERILOR DUBIOASE facute prin mita jaf evaziune etc. si alte METODE suspecte - le recomand mai ales EUROPARLAMENTARILOR ! fiecare dupa puterea constiinta si intelepciunea lui ... STIU CE SPUN - cine ignora va vedea marile CONSECINTE !

    RăspundețiȘtergere
  2. ai dreptate, dar cine sa faca asta? politicienii, din cate ai observat, nu se ataca reciproc, pe principiul ca le vine randul la toti ( sau corb la corb nu-i scoate ochii). eu as zice ca 90 % dintre averile politicienilor si nu numai sunt obtinute frauduslos, prin furt si inselaciune. dar....cine sa faca dreptate? doar DUmnezeu.

    RăspundețiȘtergere