Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 24 noiembrie 2010

CANOANELE ŞI ADEVĂRUL SUNT DE PARTEA LUI ARTEMIE!”

Tot de pe blogul http://acvila30.wordpress.com/ mai aflam:

PĂRINTELE THEODOROS ZISIS DESPRE PRIGONITUL EPISCOP ARTEMIE: „CANOANELE ŞI ADEVĂRUL SUNT DE PARTEA LUI ARTEMIE!”


Comentând actualitatea bisericească la „arhondaricul” Sfântului Antonie din Tesalonic, profesorul emerit al Facultăţii de Teologie din Tesalonic, Protopresbiterul Theodoros Zisis a spus printre altele:
„Tema (izgonirii Episcopului Artemie) este foarte amară, dar şi foarte plină de speranţă, pentru că readuce timpurile patristice, arată că trăim în epoca Părinţilor, din pricina provocărilor. Şi marele Părinte care este persecutat şi anihilat –este episcopul Artemie de Kosovo, despre care doar am citit câte se întâmplă şi am spus că urmează drumul Sfântului Ioan Gură-de-Aur. Ştim cu toţii ce a suferit Sfântul Ioan Gură-de-Aur: caterisit pe nedrept, exilat şi izgonit. Şi care în cele din urmă (Sfântul Ioan Gură-de-Aur), deşi la început a spus „Nu contează, să nu reacţionez, să-l primească pe succesorul meu!” (acea primă atitudine a sa a fost ca să nu provoace tulburări şi să aibă loc ucideri şi să se verse sânge), când mai apoi s-a dus în exil şi lucrurile s-au liniştit, a spus că „Episcop canonic, Arhiepiscop al Constantinopolului sunt eu şi toţi ceilalţi succesori ai mei sunt pasageri adulteri, sunt preacurvari”. În scrisorile către diaconiţa Olimpiada, Sfântul Ioan spune de multe ori lucrul acesta, că adică „Eu sunt episcopul canonic!”. Aşadar, Episcopul Artemie, izgonit pe nedrept din episcopia sa şi exilat într-o mănăstire, ca şi în cazul Sfântului Ioan Gură-de-Aur, a devenit subiectul apropierii entuziaste a credincioşilor şi monahilor. Pe Sfântul Ioan Gură-de-Aur l-au urmat monahi în tot drumul său şi lume. Şi la Artemie, acolo în mănăstirea în care l-au exilat, se duce lume şi au fost deranjaţi de asta”. Imediat după acestea, părintele Theodoros a citit textul „Întemniţare în desfăşurare – Se clatină sănătatea Episcopului Artemie”. Încheind, părintele Theodoros a subliniat: „Aşadar, în timp ce se întâmplă aceste grozăvii, eu în mine însumi am o bucurie, pentru că Artemie se arată un mare Mărturisitor şi un mare sfânt pe urmele marilor Sfinţi Părinţi. Şi n-au decât să facă ce vor toţi ceilalţi şi lumea întreagă. Şi să fie împotriva lui toată lumea şi toate Sinoadele. Canoanele şi Adevărul sunt de partea lui Artemie.

(traducere: Frăţia Ortodoxă Misionară „Sfinţii Trei Noi Ierarhi”, sursa: http://thriskeftika.blogspot.com/2010/11/o_23.html)

sursa: http://acvila30.wordpress.com/2010/11/23/parintele-theodoros-zisis-despre-prigonitul-episcop-artemie-%e2%80%9ecanoanele-si-adevarul-sunt-de-partea-lui-artemie%e2%80%9d/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu