Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

duminică, 21 noiembrie 2010

PRIMA FEMEIE RABIN IN GERMANIA. CE URMEAZA??


Prima femeie rabin în Germania de după Holocaust

Vazută ca un pas major in reintegrarea evreilor intr-o Germanie moderna, hirotonia primei femei-rabin de dupa Holocaust a avut un impact major in media germana. Ea s-a petrecut pe 4 noiembrie la o sinagoga din Berlin, la ceremonie participand chiar si presedintele Germaniei, Christian Wulff. Totodata, ea a marcat implinirea a doua secole de la nasterea Iudaismului Liberal din Germania

Noua femeie-rabin este Alina Treiger de origine ucrainiana si o urmeaza in functie pe Regina Iona care, in 1935, era prima femeie hirotonita in treapta de rabin din Germania. Regina Iona a urmat si ea soarta sutelor de mii de evrei din acea perioada, murind in lagarul de exterminare de la Auschwitz din Polonia in 1944.
“Este o zi minunata pentru mine. Nu este normal pentru o femeie sa fie rabin si cand eram tanara nici nu stiam ca poate fi posibil acest lucru” – a declarat Alina Treiger pentru televiziunea germana ZDF. “Sunt doar bucuroasa ca pot impartasi aceasta zi cu atatia oameni”.

Comunitatea evreiasca din Germania s-a extins dupa terminarea celui de-al doilea razboi mondial, ajungand acum sa numere 200.000 de oameni. Inainte ca Hitler sa vina la putere in 1933, comunitatea evreiasca numara 570.000 de oameni.

trad.dan.camen, http://theologhia.wordpress.com/

sursa: http://blogs.reuters.com/faithworld/2010/11/04/germany-ordains-first-female-rabbi-since-holocaust/

Un comentariu: