Pentru cei care din diferite ratiuni nu au putut participa la conferinta :"POSTUL SI FELUL POSTIRII" tinuta de dna conf dr Floarea Damaschin la CURTEA BRANCOVENEASCA, va invit sa lecturati materialul prezentat, cu precizarea ca aceasta conferinta a fost interactiva, adica subiectele dezbatute au fost mult mai numeroase.
POSTUL ESTE un proces natural de excretie a toxinelor ,iar Biblia este un adevarat indreptar pentru sanatate
Simplist am putea spune că postul este o obţiune – însă nu e de loc aşa!
Postul religios este prezent în toate religiile sub o formă sau alta şi este prima poruncă pe care o primeşte omul de la Dumnezeu: Facerea Cap 2-versetele:15, 16, 17: şi a luat Domnul Dumnezeu pe omul pe care-l făcuse şi l.a pus în gradina cea din Eden, ca s-o lucreze şi s-o păzească. A dat apoi Domnul Dumnezeu lui Adam poruncă – şi a zis: din toţi pomii din rai poţi să mănânci iar din pomul cunoştinţei binelui şi răului să nu mănânci caci în ziua în care vei mânca din el, vei muri negreşit!
Băgăm de seamă că era vorba despre mâncare şi interzicere – lucruri care vin de la Dumnezeu ... ori ştiind aceasta nu mai putem vorbi simplist despre post ca libertate, ca opţiune!
Deci postul nu este facultativ, el are caracter obligatoriu, devine un imperativ moral ce se impune conştiinţei în spiritul dreptei credinţe, el reprezintă prima poruncă primită de Adam de la Dumnezeu! Abdicarea de la post devine o încălcare a ascultării de Dumnezeu.
Postul ne apropie de starea în care se afla Adam înainte de căderea în păcat când era vegetarian şi nu sclav al nevoilor trupului. Postul este luptă și întărire, este rugăciune și căință, este iubire şi iertare, este dorinţă şi urcare!
Postul ortodox, ca timp, reprezintă mai mult de jumătate din an şi constă în abţinerea consumului alimentelor de natură animală (carne, peşte, lapte, ouă ca şi a derivatelor acestora) dublată de o stare de curăţenie trupească şi de o mai mare atenţie faţă de starea sufletească.
Noica spunea despre post că: “este orice înfrânare de la cele ale lumii acesteia, de la cele ale vieţii biologice, este parte dintr-o nevoinţă omenească prin care micşorăm puţin părtăşia materială cu biologia”.
Altfel spus postul are menirea de a ne curăți de patimi şi nu de a face din noi bucătari iscusiţi! Iar dacă patima a fost definită ca un atașament "irațional" față de trup, postul are rolul de a elibera trupul de sclavia patimilor – şi de a ne da răgaz ul necesar pentru a sta în tihnă, de vorbă cu Împăratul Cerurilor!
Inca din primele veacuri crestine, zilele de post au fost randuite de Biserica Ortodoxa, dupa un calendar structurat pe tot parcursul anului. In aceste perioade, consumarea alimentelor animale este oprita, principiile hranitoare necesare fiind luate din cereale, legume, fructe, seminte, miere. Este perioada în care alimentaţia permite practicarea diverselor cure de sucuri sau cruditati, in functie de preferinte.
Postul total, numit si "ajunare" sau "post negru", consta intr-un repaos alimentar complet, pe un anumit interval de timp, 24 de ore, de exemplu. In majoritatea cazurilor, frecventa cu care trebuie practicat postul negru este o data sau de doua ori pe saptamana.
În afara semnificatiei moral-crestine postul are o deosebită valoare terapeutică întrucât se constituie în:
- cea mai puternică metodă naturistă, cu efecte spectaculoase;
- cea mai ieftină metodă şi la îndemâna oricui.
Pentru împlinirea şi desăvârşirea lui - postul trebuie corelat cu rugăciunea, efectele acesteia fiind cunoscute şi recunoscute de mii de ani. Astăzi tot mai mulţi medicii sunt adepţii postirii şi tratamentului prin metode naturale.
Sigur, pentru neputinţa dată de boală, de vârstă sau de alte situaţii exprese se discută cu duhovnicul – cel pe care Dumnezeu ni l.a lăsat ca îndrumător spre El!
Referitor la post şi postire - Părintele Arsenie Boca spunea că: postul trebuie să fie măsurat după vârstă, după sănătatea rămasă şi după tăria şi felul ispitelor ”.
Este important să ştim că primul lucru pe care îl face natura unui om bolnav este acela de a-i suprima pofta de mâncare şi mai ales pofta de produse animaliere. Din acest punct de vedere, copii mici ca şi animalele - reacţionează corect - adică refuză hrana! Pisica - care nu este de loc vegetariană, când nu se simte bine –– mănâncă iarbă!
Experimentând postul pe animale de laborator - cercetătorii au demonstrat creşterea longevităţii acestora cu 50%!
Este important, de asemenea, să ştim că odată cu vârsta secreţiile digestive, la toate nivelurile (stomac, pancreas, bilă, intestin) scad ceea ce îngreunează, încetineşte digestia finală. Sigur, ne putem ajuta digestia cu o serie de condimente, adevărate medicamente naturale cu proprietăţi curative speciale, care dau şi un gust deosebit mâncărurilor favorizând astfel apetitul.
Proteinele nedigerate pot provoca reacţii alergice iar constipaţia sau diareea – care pot apărea sunt probleme grave şi greu de rezolvat de multe ori. În astfel de situaţii sfatul medicului asupra atitudinii ce trebuie urmate – este absolut necesar.
Frecvent, pe măsura înaintării în vârstă problemele financiare îi orientează pe oameni spre consumul alimentelor ieftine şi cu termen lung de garanţie. În acelaşi timp acestea sunt şi cele mai bogate în conservanţi, au valoare nutritivă şi eficienţă metabolică redusă.
La orice vârstă, dar mai ales peste 50 de ani - este necesar ca masa să fie luată la ore fixe, într-un anumit ritual – însă - adeseori singurătatea, plictiseala, pierderea poftei de mâncare şi delăsarea în ceea ce priveşte propria sănătate sunt factori care stau la baza afectării sănătăţii – iar în post - acest aspect devine şi mai important.
….ex……cazul cu anemia Biermer
Curele de crudităţi, posturile cu sucuri de legume şi fructe, hrana vie reprezintă o cale de menţinere a sănătăţii, adeseori chiar şi o cale de vindecare, confirmată din ce în ce mai mult de cercetările ultimilor cinci decenii.
E suficientă reducerea cu 60% a alimentelor consumate pentru a prelungi viaţa cu 40% faţă de speranţa de viaţă apreciată în prezent - se precizează însă că respectarea regimului alimentar trebuie să fie conştientizată încă din tinereţe.
Cercetătorii vin cu date, de peste 100 de ani, prin care se spune clar şi fără echivoc faptul că postul - deci cantitatea şi calitatea alimentelor consumate influenţează calitatea şi lungimea vieţii! Rămâne ca rolul esenţial al medicinei şi al medicilor, rolul educaţiei şi al educatorilor, rolul mijloacelor de comunicare să fie exercitat major în sensul protejării elementare a vieţii, a păstrării sănătăţii şi secundar în perfecţionarea industriei farmaceutice şi a tehnicilor medicale pentru tratarea relelor produse prin nerespectarea (cu ştiinţă dar şi cu destulă neştiinţă) a alimentaţiei zilnice!
Efectele generale ale postului
Prin procesul complex al digestiei, organismul absoarbe ceea ce ii este necesar din mancare, reziduurile urmand a fi eliminate prin: piele, plămâni, urină şi scaun. Acest proces nu poate fi eficient cand organismul este mai mereu supraincarcat sau cand, de cele mai multe ori, mancarea furnizata este impura. Reziduurile vor stagna, acumulandu-se in intestine (450mp) si alte organe, unde se descompun si putrezesc, constituind o sursa de dezechilibru si de boala pentru intreaga noastra fiinta.
Care sunt alimentele pure si care sunt cele impure?
Hrana care putrezeste repede si lasa multe reziduuri in organism, care adidifică sângele - este impura, chiar daca este bine gatita (este cazul produselor de origine animala care se altereaza rapid, uneori in cateva ore). Alimentele care raman proaspete mult timp si sunt absorbite rapid, cu consum energetic minim, fara a lasa reziduuri, sunt considerate pure (este cazul cerealelor, fructelor si legumelor).
Prin abţinerea de la consumul alimentelor de natură animală - se intelege ca postul are efect global de dezintoxicare si purificare a structurii fizice, iar din acest punct de vedere posturile crestine sunt foarte bine fixate. Astfel, dupa excesele alimentare din timpul iernii, din care fiinta iese oarecum "incarcata", obosita si slabita datorita consumului de carne si grasime, urmeaza Postul Pastelui, care permite încărcarea organismului cu forţele regeneratoare ale primaverii luate atât din alimentele specifice cât şi din natură.
In timpul verii, postul Sfinţilor Apostoli şi al Sfintei Maria echilibrează vitaminic şi mineral organismului pe timpul perioadei caniculare, când alimentatia vegetariana este cea mai potrivita. In sfarsit, Postul Craciunului pregateste omul pentru perioada iernii.
Efecte secundare ale postului
In primele zile de post, pot aparea tulburari variate, oboseala, transpiratii, tremuraturi, palpitatii, greturi, varsaturi, confuzie, tulburari vizuale, cefalee, nervozitate, iritabilitate, care tin de mobilizarea in circulatia sanguina a reziduurilor aglomerate in diverse organe …. Ca şi de un consum energetic mai mare din partea organismului pentru a elimina toxinele. In fata unor astfel de manifestari, de cele mai multe ori minore, multe persoane se sperie si renunta la postul care le era benefic.
Din nefericire, urbanizarea masivă a dus la ruperea obiceiurilor stramosesti, oamenii au devenit tot mai slabi si neinfranati, uitand de valoarea inestimabila a postului, astfel că asistăm la explozia necontrolata a bolilor cronice, in special a afectiunilor cardio-vasculare, degenerative, cancerului, diabetului zaharat. In acest sens, Hipocrate spunea: "Cu cat hraniti mai mult si cum nu trebuie un bolnav, cu atat il daramati mai mult". Sigur că toate aceste suferinte au si alte cause – cum ar fi: creşterea consumului alimentelor modificate genetic, conservate, congelate, pastrate mult şi reîncălzite etc.
Postul negru
Totusi, chiar si atunci cand este pura, hrana lasa in organism unele reziduuri si de aceea se recomanda ca repaosul alimentar complet sa fie practicat periodic (o data pe saptamana ) zi in care nu se mananca nimic si se bea doar apa pentru a evita deshidratarea corpului si blocajul renal. În apă este recomandat a se pune 2-3 picaturi de suc de lamîie. Este recomandată de asemenea apa de zarzavat (apă in care au fost tinute legume crude, taiate bucati mici).
Postind astfel, una sau doua zile pe saptamana, se ofera corpului timpul necesar pentru a elimina eficient si rapid toxinele si pentru regenerarea anumitor functii si procese ale sale.
Când se urmareste un post total mai indelungat, pentru evitarea unor accidente inutile se recomanda asistenta din partea unui medic.
Revenirea la alimentatia obisnuita trebuie facuta gradat, respectând acelasi numar de zile cat a durat si postul. Dupa Ernest Gunther - revenirea se incepe cu supe foarte diluate in care s-au fiert legume sau cereale (de obicei morcov si orez) .
Studiile medicale pe voluntari au demonstrat că organismul are rezerve pentru 4-6 saptamani de post negru. Se cunosc numeroase cazuri de persoane care s-au vindecat de boli, uneori foarte grave, recurgand la un post cu apa, pe perioade variabile - 7, 14, 28 si chiar 40 de zile - iar in Rusia anilor '50 se stie ca au existat chiar spitale in care bolnavii erau tratati prin post cu apa 14 zile. La noi este foarte bine mediatizat cazul inginerului Valeriu Popa, a tinut de mai multe ori postul de 40 de zile şi care recomanda adeseori postul ca mijloc de vindecare.
Postul este unul din tratamentele cele mai vechi, experienta demonstrand ca puterea lui de vindecare este mai mare decat toate celelalte procedee cunoscute, chiar şi decât cura de cruditati, de multe ori obţinându.se vindecarea completă. Aceste observatii demonstreaza clar ca infometarea – în caz de boală - se poate constitui într-o metoda terapeutica eficienta, ieftina si comoda, insa numai in conditii sigure de supraveghere si asistenta medicala.
Cand este indicat sa postim?
Evident, in perioadele enumerate anterior întrucât postul therapeutic nu contrazice, nu exclude postul religios ci îl foloseşte şi ca mijloc de însănătoşire atunci când a apărut suferinţa.In plus, daca reziduurile eliminate de intestine si prin transpiratie au un puternic miros neplacut, putem fi siguri ca suntem sau ca vom fi bolnavi într.un timp relative scurt, chiar daca boala nu s-a manifestat inca la nivel fizic sau psihic. Mai ales atunci este indicat sa postim.
Mirosul corporal dezagreabil depinde foarte mult de hrana impura pe care o consumam, dar si de unele stari psihice prin care trecem (anxietate, furie, gelozie etc.).
Mirosul unei persoane este astfel revelator pentru starea sa de sanatate si, sustin initiatii, pentru nivelul ei de evolutie spirituala.
Aspecte tainice ale postului
Ratiunile pentru care trebuie sa postim sunt mult mai profunde decat par a fi la prima vedere. Omul isi atrage nenorocirile asupra sa din cauza incalcarii, constiente sau nu, a legilor universale ale firii.
Fiecare pacat sau greseala pe care o savarsim lasă în urmă reziduuri. Postind, aceste "impuritati" se elimina gradat si Lumina launtrica se va manifesta din ce in ce mai pregnant in noi. Vom deveni astfel, mai usori, mai paşnici şi mai fericiti.
Prin abtinerea de la hrana, vom putea sa ne abtinem cu usurinta de la sentimentele şi gandurile negative. In acest sens, Sfintii Parinti ne spun ca "fara infrangerea pantecelui nu este posibila ascensiunea spirituala", îndemnandu-ne sa "ne ostenim cu fapta buna pentru implinirea poruncilor".
Postul partial - trecerea catre postul negru
Postul cu apa: drumul cel mai sigur spre sanatate.Pentru cine n-a postit niciodata, o zi cu apa, fara nici un fel de mancare, e greu de tinut. Pregatiti-va progresiv pentru post. Alegeti un aliment, din care mancati o zi intreaga portii mici. E prima faza de curatire a organismului.
Alimentele care produc curatirea sunt: fructele, legumele, ierburile, gramineele, ceaiurile de plante.
Preparati, de pilda, o portie de orez fiert, din care mancati ori de cate ori va e foame.
A doua zi, transformati morcovii, telina, sfecla rosie in suc, din care beti toata ziua, in portii mici.
Dupa doua zile de adaptare, va va fi mai usor sa tineti o vinere neagra, bazata in exclusivitate pe apa.
Daca va hotarati pentru fructe, evitati citricele, căci ele stimuleaza secretiile gastrice, creand senzatie de foame.
Nu mesteca guma in timpul postului pentru că automat declanşezi procesele digestive, secreţia de enzime in tractul gastrointestinal.
Cei care mestecă gumă adesea………………………………………………..
In timpul postului sunt eliberate toxinele si foarte probabil limba va fi încarcată, poate apare un gust neplacut in gura; de asemenea pot sa apara: fatigabilitatea, dureri de cap, ameteala, confuzie, iritabilitatea, anxietatea, eruptii cutanate sau o piele uscata care se descuameaza, greata, diaree, urina inchisa la culoare, scaune inchise la culoare si urit mirositoare, mirosuri ale corpului, insomnie, expectoratii bronsiale si scurgeri din sinusuri, probleme de auz sau vizuale.
Toate aceste simptome nu sint serioase si vor trece rapid. Pentru ameliorarea acestor probleme sunt indicate zilnic sucurile proaspete de lamiae.
In timpul postului este recomandă continuarea activităţii de rutina chiar incluzind exercitii moderate dar evitând eforturile şi exerciţiile viguroase.
Se recomandă de asemenea îmbăierea şi frecarea temeinică a pielii în vederea eliminării celulelor moarte şi a toxinelor. Se apreciază că o baie la 42gdC timp de 10 min completată prin frecarea pielii cu mălai uşurează corpul de atâtea toxine cât reuşesc rinichii să elimine într.o zi!
Intotdeauna perierea şi frecarea pielii se face dinspre periferie către inima (de ex. de la incheietura mainii la cot, de la cot la umar, de la glesna la genunchi, de la genunchi la sold si asa mai departe). Acest masaj indeparteaza cantitati mari de piele moara eliberind porii si ajutind pielea sa excrete rezidurile, otravurile. Deasemeni imbunatateste circulatia. Aceasta tehnică nu este recomandată când pielea e bolnavă, sunt varice varice sau alte boli care pot fi agravate.
TIPURILE DE GREŞELI ALIMENTARE FRECVENTE ÎNTÂLNITE ÎN POSTUL RELIGIOS
1. De multe ori, din postul religios - ieşim mai graşi – pentru că fiind obişnuiţi să mâncăm săţios – adică cu carne, cu grăsimi… ne satisfacem această senzaţie cu prea multă pâine şi prea mult ulei... deşi există o poziţie, clar exprimată, prin zilele de dezlegare;
2. O altă problemă a postului religios, dar nu numai, o constituie - monotonia alimentelor consumate! Astfel – gătim foarte variat: ciorbă de cartofi şi fasole scăzută - azi şi mâine iar poimâine - ciorbă de fasole şi mâncare de cartofi. Asta nu înseamnă mâncare echilibrată, nu înseamnă post corect ţinut!
Studiile spun că săptămânal trebuie să consumăm în jur de 30 de tipuri de legume şi fructe – ca să ne putem aduce organismului necesarul de vitamine, minerale, fermenţi, antioxidanţi etc – ori noi ne rezumăm la câteva …..număraţi repede ce legume şi fructe consumati şi vedeti căcaci cu greu ajungeţi la 10-15!
3. Apoi, în post – avem tendinţa de a adăuga mai multă sare – tot pentru satisfacerea saţietăţii, astfel – riscul creşterii tensiunii este mare – risc pe care îl dăm pe post în loc să ne gândim la sarea pe care o adăugăm mâncării. Apoi – toate alimentele conservate ca şi conservele au cantităţi mai mari de sare decât optimul necesar.
4. Băuturile răcoritoare acidulate, cele care au un procent ridicat de cafeină şi cantităţile excesive de alcool – au capacitatea de a ne „fura ” calciul din organism, oasele încep să ne doară!
5. În post, dar şi în afara lui - avem o altă problemă majoră - cu cantitatea de alimente gătite, cu reîncălzirea şi cu păstratul la congelator! Este important să ştiţi că – dacă timpul v-o permite – este minunat să gătiţi… puţin şi zilnic! Sunt specialişti care consideră că o mâncare gătită - la 3 ore de la finalizarea procesului culinar – nu mai este comestibilă… ori noi o mâncăm şi 3 săptămâni! Este adevărat faptul că sunt oameni care suportă digestiv o mâncare mai veche… dar sunt destui care nu pot consuma mai mult de două ori dintr-o mâncare! Cu cât mâncarea este mai simplu preparată cu atât se absoarbe mai bine, este mai hrănitoare.
6. Un lucru deosebit de important – şi nu numai în post - este acela de a nu amesteca legumele cu fructele şi de a nu le consuma la aceiaşi masă. Nu trebuie amestecate între ele căci fermentează … doar morcovul şi mărul fac excepţie şi pot fi consumate cu 2 ore înainte de masă sau la 3 ore după masă. În cazul consumului forţat sunt anumite semne care ne spun că am greşit – este bine să le ţinem minte şi să nu repetăm greşeala.
7. Postul fals este atunci când mâncăm de post stimulându-ne poftele cu tot felul de preparate care simulează foarte bine pe cele cu carne, lactate şi ouă! Starea de săturare, de „burtă plină”, consumul de salamuri de post, conserve de post, ulei şi mult făinos (prăjituri, cozonaci de post) nu ne uşurează starea de sănătate ci ne-o îngreunează! Sunt grase, sărate şi pline de E-uri! În plus căutarea satisfacerii plăcerii papilelor gustative este… aşa cum am spus, chiar împotriva ideii de postire.
În altă ordine de idei – în afara calităţii alimentelor consummate - foarte importantă este şi cantitatea lor – şi nu numai în post. Reducerea raţiei energetice este elementară în creşterea duratei vieţii şi a eliberării de suferinţe.
Deci… nu cu burta plină permanent! De la masă trebuie să ne sculăm când foamea încă nu s-a potolit total – căci ea se va potoli 10-15 min mai târziu!
În “Secretele tinereţii”, Cristopher Vasy spune: „persoanele centenare studiate consumă în jur de 1700 calorii pe zi pe când noi ceilalţi consumăm în jur de 2500 calorii pe zi”! Sigur că dacă am posti, dacă am mânca multe vegetale nu am ajunge la această valoare calorică.
Venirea la Biserică
Acum 10 luni
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu