Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

joi, 18 noiembrie 2010

VOM RAMANE FARA MANCARE SAU VOR SA NE MANIPULEZE SA ACCEPTAM OMG-URILE?

Din ziarul Adevarul aflam :
Lumea, la un pas de criza alimentară

Inundaţiile şi secetele din această vară pot împinge multe ţări în sărăcie Vrei bani pentru o masina, indiferent de venit? Organizaţia Naţiunilor Unite a emis un raport în care avertizează asupra riscului cauzat de scumpirea produselor de consum. Recoltele sub aşteptări din 2010 au dus la majorarea preţurilor alimentelor, iar inflaţia continuă să crească în tot mai multe state.

Preţurile alimentelor se situează acum la nivelul înregistrat în 2007-2008, când criza financiară mondială încă nu izbucnise. Mai mult, valoarea totală a importurilor de produse alimentare la nivel mondial va depăşi, anul acesta, pragul de 1.000 de miliarde de dolari, cu 15% mai mare decât cea din 2009.

Este pentru a doua oară în istorie când se întâmplă acest lucru, precedentul fiind stabilit în timpul crizei alimentare din 2008, când valoarea importurilor de alimente la nivel mondial a fost de 1.031 miliarde de dolari, reprezenând cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată.

În intervalul 1997 - 2007, valoarea totală a importurilor mondiale de mâncare nu depăşea 500 de miliarde de dolari pe an. Astfel, întreaga lume este „periculos de aproape" de o nouă criză alimentară, informează „Financial Times". Organiţaţia pentru Agricultură şi Alimentaţie (FAO) din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a emis miercuri raportul bianual privind produsele alimentare în lume. Tabloul prezentat este cel puţin îngrijorător.

PRODUCŢIILE TREBUIE „EXTINSE SUBSTANŢIAL"

„Preţurile sunt periculos de aproape de nivelul din 2007-2008", a declarat Abdolreza Abbassian, economist al FAO. Astfel, lumea ar trebui „să fie pregătită" pentru preţuri şi mai mari începând cu anul viitor, se arată în raportul Food Outlook. De asemenea, fermierii ar trebui să „extindă substanţial" producţiile în 2011-2012, în special cele de porumb şi de grâu, pentru a acoperi cererea şi pentru a realimenta rezervele mondiale de alimente, au mai subliniat economiştii FAO.

Cu toate acestea, îmbunătăţirea recoltelor ar putea să nu fie de ajuns pentru a rezolva situaţia, în contextul în care creşterile constante ale preţurilor pentru grâu şi porumb au deschis calea pentru scumpiri ale altor produse de consum precum zahărul, boabele de soia şi orezul.

„Având în vedere că presiunea exercitată asupra preţurilor bunurilor la nivel mondial nu se atenuează, comunitatea internaţională trebuie să rămână vigilentă la viitoare şocuri ale rezervelor (alimentare - n.r.)", mai arată raportul.

CHINA IA MĂSURI ÎMPOTRIVA INFLAŢIEI

În ciuda zvonurilor, vinovaţi pentru scumpirile recente nu sunt speculanţii. Hafez Ghanem, directorul general adjunct al FAO, a declarat că majorarea preţurilor alimentelor din ultima perioada a fost cauzată de deficitele de aprovizionare, situaţia fiind agravată când Rusia a restricţionat exporturile de grâu.

Beijingul ia în considerare controlarea preţurilor în vederea scăderii inflaţiei, care a înregistrat, în octombrie, cel mai rapid ritm de creştere din ultimii doi ani. Astfel, guvernul chinez ar putea impune limite de preţ pentru alimentele de bază, informează Bloomberg.

Rusia a dat peste cap preţul grâului

Moscova a suspendat livrările externe de grâu începând cu 15 august şi până la sfârşitul anului, în contextul unei secete grave şi al incendiilor. Astfel, recoltele Rusiei nu numai că au fost sub aşteptări, ci a existat chiar pericolul ca acestea să nu fie suficiente pentru a acoperi cererea internă a statului.

Un comentariu: