Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 24 noiembrie 2010

DECLARATIE HALUCINANTA A PATRIARHULUI IRINEU

DECLARAŢIA PATRIARHULUI IRINEU AL SERBIEI DESPRE CATERISIREA EPISCOPULUI ARTEMIE

Referitor la caterisirea PS Episcop Artemie, Patriarhul Serbiei Irineu a declarat următoarele:
„Sinodul Ierarhiei nu doar că poate să caterisească un episcop, ci este şi unicul organ al Bisericii care are dreptul să o facă. Sinodul Ierarhiei este supremul corp administrativ şi judecătoresc al Bisericii Sârbe şi ca atare este deasupra Tribunalului Bisericesc. Sinodul Ierarhiei care este compus de toţi arhiereii îi judecă pe episcopi şi fostul Episcop Artemie ştie foarte bine asta. Când nu se întruneşte Sinodul Ierarhiei şi nevoile pretind un verdict de condamnare, este posibil ca un episcop să fie judecat de doisprezece arhierei care sunt numiţi. Cu toate acestea, când se întruneşte Ierarhia, aceasta se transformă în Tribunal şi în mod valid-legal judecă şi condamnă un episcop. Nu există posibilitatea recursului pentru că Sinodul Ierarhiei este Corpul Suprem al Bisericii.Mai simplu, pe fostul Episcop Artemie l-au condamnat toţi arhiereii prezenţi în Ierarhie, care sunt de trei ori mai mulţi decât ar fi fost în Tribunal. Un exemplu al autorităţii Sinodului este depunerea şi caterisirea fostului Patriarh al Ierusalimului în 2005. Ierarhia l-a eliberat de îndatoriri şi după aceea l-a caterisit şi l-a făcut monah”(http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/98777/Artemije-kod-Konuzina)

Un anonim a comentat:Nereuşită este încercarea Patriarhului de a prezenta hotărârea ilegală şi anticanonică de caterisire a Episcopului Artemie ca legală şi canonică. Oricare ar fi corpul competent să judece, fie Consistoriul Bisericesc din doisprezece episcopi, fie Ierarhia în întregul ei, ce dreptate e aceea fără recitarea acuzaţiilor şi apărarea celui acuzat? „Hotărâm şi poruncim” nu constituie o metodă judecătorească nici în dreptul bisericesc, nici în cel lumesc. Iar privarea de dreptul de a apela la „εφετείο (curtea de recurs)” sau de a face recurs, cum se numeşte de obicei în Dreptul bisericesc, arată că hotărârea este prefabricată şi judecata este aranjată. Să nu uite Patriarhul că nu există niciun papă infailibil şi niciun Sinod infailibil. Sinoade au condamnat şi în trecut mari sfinţi, dar hotărârile lor nu au fost nici ortodoxe, nici canonice şi legale. Aceste Sinoade sunt cunoscute ca tâlhăreşti. Nu cumva un astfel de Sinod tâlhăresc conduce Patriarhul Irineu al Serbiei?
(traducere: Frăţia Ortodoxă Misionară „Sfinţii Trei Noi Ierarhi”, sursa: http://thriskeftika.blogspot.com/2010/11/blog-post_3850.html)

sursa: http://acvila30.wordpress.com/2010/11/24/23-11-2010-declaratia-patriarhului-irineu-al-serbiei-despre-caterisirea-episcopului-artemie/#more-10496

2 comentarii:

  1. Dar nu este oare posibil sa faca un recurs la celelalte patriarhii sau ceva de genul asta?Nu exista ierarhi din grecia sau din alta parte care sa-l sustina intr-un fel ma intreb?Oricum sa ne rugam pt el si pt monahii care au fost alungati,
    Rugaciune pentru cei necajiti, sarmani si prigoniti pentru dreapta credinta

    Mantuieste, Doamne, si miluieste pe batrani, si pe tineri, pe saraci si pe sarmani, pe vaduve si pe cei ce se afla intru neputinte, in griji, in nevoi, in rele patimiri, in robii, in temnite, si in inchisori, si mai ales pe cei prigoniti pentru Tine, si pentru dreapta credinta cea ortodoxa, de limbile cele fara de Dumnezeu, si de cumplitii eretici, pentru ca sunt robi ai tai.
    Miluieste-i pe dansii, cerceteaza-i, intareste-i, mangaie-i, si degrab cu puterea Ta, din toate cele grele slobozeste-i si le da lor izbavire. Amin

    RăspundețiȘtergere
  2. nu cred ca se poate asa ceva. fiecare biserica este suverana. cred ca doar, daca ar exista inalti prelati inafara ecumenismului (????),ei ar putea sa faca presiuni ( eventual Biserica rusa sau de la cosntantinopol), dar cum se stie ce atitudine au fata de ecumenism...nu cred.

    RăspundețiȘtergere