Scandal politic cu efecte devastatoare
Premierul Benjamin Netanyahu a autorizat o intalnire intre ministrul Infrastructurii de la Ierusalim, Benjamin Ben-Eliezer si seful diplomatiei turce, Ahmet Davutoglu, fara sa il informeze pe ministrul de Externe israelian * Intrevederea, care a avut loc la Zurich, s-a dovedit un esec: Turcia nu a cedat nimic din pretentiile sale ca urmare a incidentului sangeros cu flotila umanitara pentru Gaza
Ministrul infrastructurii din Israel, Benjamin Ben-Eliezer s-a intalnit miercuri, in secret, la Zurich, cu ministrul turc de Externe Ahmet Davutoglu in incercarea de a detensiona criza relatiilor dintre cele doua state. Intalnirea a avut loc cu acordul premierului israelian Benjamin Netanyahu, dar fara stiinta ministrului de Externe Avigdor Lieberman, care a declarat miercuri noaptea ca aceasta reprezinta o tradare a increderii dintre premier si seful diplomatiei israeliene.
Intrevederea secreta s-a incheiat fara rezultat, din moment ce Turcia nu a vrut sa renunte la pretentiile sale ca Israelul sa isi ceara scuze fata de incidentul cu flotila umanitara, sa ridice blocada din Gaza si sa ofere compensatii statului turc pentru cei noua cetateni ucisi in atacul fortelor de comando asupra navei Mavi Marmara, care a avut loc pe 31 mai, relateaza agentia Debka. Initiativa intalnirii a fost luata la Ankara, pe fondul slabiciunii guvernului israelian, comenteaza agentia.
In timp ce Ben-Eliezer se indrepta spre locul intrevederii cu Davutoglu, campania implacabila a premierului Erdogan era subliniata de declaratiile purtatorului de cuvant al diplomatiei turce, Burak Ozgergin, care declara in aceeasi zi: "Poporul turc va vedea cum, pas cu pas, Ankara va aduce Israelul in situatia de a-si recunoaste crimele". El a amintit ca Turcia a interzis pana acum nu o data, ci de doua ori, avioanelor militare israeliene sa intre in spatiul sau aerian.
Organizatia turca pentru drepturile omului Mazlum-Der a dezvaluit luni 28 iunie ca israelul poate fi acuzat de crime de razboi pe baza a patru argumente:
- examinarea cadavrelor, in Ankara, a aratat ca victimele nu au fost ucise de comandoul israelian in autoaparare, ci din elicoptere, ceea ce inseamna ca israelienii au tras primii
- autopsiile au aratat ca unii dintre turcii morti au fost impuscati de cateva ori in cap, de undeva de sus, din aer. prin urmare, "activistii umanitari" au fost "executati'.
- trupurile repatriate au fost spalate cu alcool pentru a ascunde eventuale probe de pulberi sau alte substante chimice folosite de trupele de comando
- in toate corpurile, cu exceptia unuia, gloantele fatale nu au fost gasite. Un singur glont a fost gasit in creierul activistului Ibrahim Bilgen. Este vorba de un proiectil despre care doctorii turci si expertii in balistica au declarat ca nu au mai vazut in viata lor. Purtatorul de cuvant al organizatiei Mazlum-Der a declarat ca glontul ar fi fost lasat acolo de israelieni cu scopul de a avertiza Turcia in legatura cu ce o asteapta daca mai trimite vreo flotila spre Gaza.
Retragerea ambasadorului
Sursele Debka din Ankara sustin ca toate aceste probe fac parte dintr-un dosar pe care turcii il pregatesc pentru o eventuala comisie internationala de ancheta asupra incidentului, a carei constituire au de gand sa o ceara Adunarii Generale a ONU.
Turcia a anuntat, de altfel, ca intenţionează să îşi reducă relaţiile diplomatice cu Israelul, dacă această ţară nu îndeplineşte o serie de condiţii, după raidul israelian asupra convoiului maritim internaţional, soldat cu moartea a nouă turci, a declarat recent o sursă diplomatică turcă, citata de Mediafax.
"Dacă aceste condiţii nu sunt respectate, nu va dura mult până la reducerea reprezentării turce (în Israel)", a precizat această sursă, sub acoperirea anonimatului.
Turcia îşi va reduce nivelul reprezentării diplomatice în Israel, de la rangul de ambasador, la cel de însărcinat cu afaceri. Oficialul nu a precizat când va fi luată o astfel de decizie.
Condiţiile puse de Ankara sunt: scuze oficiale din partea Israelului pentru raidul său de la 31 mai împotriva convoiului umanitar de nave cu destinaţia Fâşia Gaza, supusă unei blocade israeliene, înfiinţarea unei comisii internaţionale de anchetă, restituirea "imediată" a navelor confiscate de Israel în timpul operaţiunii şi plata de compensaţii Turciei, a adăugat această sursă.
Turcia solicită şi ridicarea în cel mai scurt timp a blocadei asupra Fâşiei Gaza, a subliniat oficialul citat.
Raidul israelian a dăunat în mare măsură parteneriatului strategic dintre cele două ţări, perteneriat susţinut de Statele Unite, dar deteriorat după ofensiva israeliană împotriva Fâşiei Gaza în perioada 2008-2009.
După raidul împotriva convoiului de nave, Turcia şi-a rechemat ambasadorul la Tel Aviv şi a ameninţat Israelul cu sancţiuni.
Atacul israelian produs în apele internaţionale a provocat indignare la nivel internaţional. Consiliul de Securitate al ONU a cerut demararea unei anchete privind această intervenţie militară, eliberarea navelor şi civililor deţinuţi şi autorizarea transportului cu ajutoare destinat populaţiei din Fâşia Gaza.
Israelul a anunţat crearea unei comisii de anchetă care să conţină doi observatori străini, decizie care a fost respinsă ca fiind inadecvată de Ankara. (S.A.)
sursa: agentia.org
Pendula vieții
Acum 3 săptămâni
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu