Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

marți, 13 iulie 2010

DESCOPERIRI ARHEOLOGICE IN IERUSALIM. MARTURII DESPRE SODOMA SI GOMORA

Cea mai veche scriere din Ierusalim, de acum 3.400 de ani, descoperită de arheologi
Tăbliţa este acoperită cu scriere cuneiformă şi se pare că făcea parte dintr-o scrisoare regală.

Arheologii au descoperit în Ierusalim o bucată de lut inscripţionată, de acum 3.400 de ani. Aceasta este cea mai veche scriere descoperită în Oraşul Sfânt, spun cercetătorii.

Fragmentul are doar 2/2,8 cm şi este acoperit cu scriere cuneiformă, cea mai timpurie formă de scris din întreaga lumea.

Bucata de lut se pare că făcea parte din arhivele regale şi este o dovadă care arată importanţa Ierusalimului în Epoca de Bronz, aproximativ 1.400 de ani î.Hr., spune cercetătorii de la Universitatea Evreiască din Ierusalim.

Tăbliţa a fost găsită de arheologi printre ruinele unui turn din cel de-al X-lea secol î.Hr.

Cercetătorii cred că fragmentul ar putea face parte dintr-o "scrisoare" regală trimisă de regele din Canaan către faraonul egiptean Amenhotep IV (cunoscut mai bine drept Akhenaton), care au trăit în secolul al XIV-lea î.Hr. Tăbliţa vine din aceeaşi perioadă ca alte 380 de fragmente descoperite în situl egiptean El-Amama, unde se crede că erau arhivele lui Akhenaton.

Cel mai vechi text din Ierusalim era considerat, până acum, cel din secolul al VIII-lea, descoperit în zona Shiloah.
Cititi si:
A fost tradusă o tăbliţă din argilă care conţine mărturii despre asteroidul care a distrus Sodoma şi Gomora

O tăbliţă din argilă, care i-a intrigat pe oamenii de ştiinţă timp de 150 de ani, este considerată ca fiind relatarea unui martor despre asteroidul care ar fi distrus Sodoma şi Gomora.Cercetătorii care au descifrat inscripţia cuneiformă susţin că aceasta descrie un asteroid cu un diametru de aproape un kilometru. Tăbliţa, care a fost descoperită de Henry Layard printre ruinele palatului regal de la Ninive, este o copie din anul 700 î.Hr., a însemnărilor făcute de un astronom sumerian.Mark Hempsell, unul dintre cercetătorii de la Universitatea din Bristol, care au descifrat tăbliţa, a declarat: "Este o piesă ştiinţifică absolut perfectă".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu