Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

joi, 1 iulie 2010

CEDO: Statele nu sunt obligate să permită căsătorii homosexuale

Una calda, alta rece. Oricum, e bine ca , deocamdata, nu exista aceasta obligatie.
danutza

CEDO: Statele nu sunt obligate să permită căsătorii homosexuale

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins o acţiune a unui cuplu de homosexuali austrieci, care susţineau că refuzul ţării lor de a aproba căsătoriile gay încalcă dreptul la căsătorie şi interdicţia discriminării.

CEDO n-a riscat să oblige statele să dea voie căsătoriilor gay.
"Curtea a notat că, între statele membre ale Consiliului Europei nu există consens pe marginea căsătoriei persoanelor de acelaşi sex”, a anunţat CEDO, săptămâna trecută, într-o declaraţie publică. Din cele 47 de state membre, doar 7 au legalizat căsătoriile gay.

“Curtea a subliniat că autorităţile naţionale sunt într-o poziţie mai bună să evalueze şi să răspundă nevoilor societăţii în acest domeniu, fiind dat faptul că mariajul are conotaţii sociale şi culturale adânci ce diferă de la o societate la alta”, a motivat Curtea. CEDO este parte a Consiliului Europei şi deciziile ei sunt obligatorii pentru semnatarele Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.

Totuşi o parte din motivarea deciziei a fost salutată de activiştii pentru căsătoriile gay şi anume faptul că statele nu pot nega căsătoria homosexualilor pe temeiul imposibilităţii de a procrea. Curtea a decis astfel că homosexualii au dreptul la o viaţă de familie exact ca orice cuplu hetero. Nici măcar acest aspect “nu impune vreo obligaţie statelor să garanteze căsătoria persoanelor de acelaşi sex”.

Curtea nu a găsit vreo violare a drepturilor celor doi austrieci, deşi părerile au fost foarte divizate pe tema discriminării. Austria a scăpat de condamnarea pentru discriminare cu patru voturi la trei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu