Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

vineri, 9 iulie 2010

VESTI" BUNE" DIN FRANTA... ASTA E VIITORUL FAMILIEI?

Franta incurajeaza adoptiile homosexuale
Pentru prima data, Curtea de Casatie din Franta a recunoscut indirect validitatea adoptiei unui copil de catre un cuplu homosexual. Fetita doamnei N., adoptata in Statele Unite de doamna B, partenera sa, va avea doi parinti juridici si in Franta, relateaza Le Point.

Decizia din 8 iulie a Curtii de Casatie a dat forta executorie hotararii unui tribunal din Georgia, care validase adoptarea copilului - nascut de o americanca prin inseminare artificiala - de catre partenera frantuzoaica a mamei. "Este primul pas catre incuviintarea definitiva a adoptiilor de catre cuplurile homosexuale", afirma profesorul emerit Assas François Terré, membru al Institutului Frantei.

Pana acum, contrar legislatiilor belgiana, engleza sau olandeza, cuplurile homosexuale au fost excluse de la adoptii in Franta, iar "mama vitrega", care crestea copilul concubinei sale nu avea nici un drept asupra lui dupa o eventuala despartire. Legislatia franceza interzice, de asemenea, cuplurilor gay sa recurga la mame purtatoare. Numai mama biologica detine autoritatea parentala, chiar daca decide sa delege concubinei o parte a drepturilor sale asupra copilului, in virtutea articolului 377 din codul civil.

Curtea de Casatie a deschis, prin decizia din 8 iulie, o bresa istorica in dreptul filiatiei. Ea a recunoscut ca adoptiile copiilor de catre partenerii homosexuali, pronuntate in strainatate, nu afecteaza reglementarile franceze in materie de familie. O recunoastere indirecta, dar care deschide noi cai in drept pentru cuplurile gay. "Plecand de la momentul in care am admis adoptia de catre un celibatar, si asta in urma unei reforme din 1966, cum vom sti natura exacta a legaturilor intre cea care adopta si companioana sa, cum vom putea sti daca sunt lesbiene sau nu?", subliniaza François Terré. (S.A.)

sursa: agentia.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu