Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

joi, 5 august 2010

Carne de la clona unui animal, la vânzare

Cu adevarat, cutremurator! Cat mai dureaza pana vor fi clonati si oamenii( daca n-or fi si facut-o)???

Carne de la clona unui animal, la vânzare

Carnea unui taur născut dintr-o clonă a fost comercializată în Marea Britanie, scrie The Telegraph. Este pentru prima dată când autorităţile recunosc consumul de carne de la un animal clonat sau de la urmaşii unei clone.

Carnea provine de la un mascul sacrificat anul trecut, la vârsta de trei ani. După primele estimări, carnea acestuia a fost vândută în Scoţia. Acesta este finalul unei controverse născute în urmă cu câteva zile, când oficiali din Uniunea Europeană au spus că este "posibil" ca mii de produse pe bază de carne şi lapte, provenite de la clone sau puii unor clone, să se vândă în supermarketurile britanice.

În primele două zile de la apariţia acestor zvonuri, instituţia britanică responsabilă cu sectorul alimentar (Food Standards Agency) a admis că un taur - născut din embrionul de la vaca clonată Vandyk-K Integ Paradise 2 şi un taur campion - a fost sacrificat, iar carnea sa - pusă la vânzare.

Argumente împotriva cărnii de clonă

Împotriva cărnii unui animal-clonă sunt două argumente. Primul vine din partea grupărilor pentru drepturile animalelor, care spun că vânzarea cărnii va încuraja clonările, deşi s-a dovedit că animalele-clone trăiesc mai puţin. Al doilea argument este că lipseşte o analiză detaliată, recunoscută oficial, a calităţii produselor de carmangerie provenite de la animale clonate sau puii acestora.

Deşi un purtător de cuvânt al Uniunii Europene a spus ieri că "toate probele ştiinţifice realizate până la această oră indică faptul că nici laptele şi nici carnea provenite de la vacile clonate nu prezintă riscuri pentru sănătate", Bruxelles-ul nu dă semne că încurajează practica, fie pentru că aşteaptă noi studii, fie la presiunea grupurilor pentru drepturile animalelor.

"Sunt şocat de această veste: carnea unei clone a fost vândută pe piaţă, fără ca noi să ştim nimic. Astfel, unele persoane au mâncat această carne fără să bănuiască nimic. Şi nici nu ştim dacă această carne este dăunătoare omului", a spus un reprezentant al Societăţii Regale pentru Prevenirea Cruzimii faţă de Animale (RSPCA), David Bowles.

Toată această piramidă a vacilor clonate porneşte de la Vandyk-K Integ Paradise 2, clonă produsă în Statele Unite ale Americii. Ea a fost clonată folosind celule din urechea unei vaci Holstein, specie cunoscută pentru producţia sa de lapte. Clonarea a avut loc în urmă cu cinci ani.

Cazul nu ar fi izolat

La câţiva ani de la "naşterea" din laborator, Vandyk-K a fost inseminată cu spermă provenind de la un taur campion. Embrionii rezultaţi în urma inseminării au fost recoltaţi şi transportaţi în Marea Britanie. Aceşti embrioni au ajuns la două mame-surogat.

Viţeii fătaţi astfel au fost botezaţi Dundee Perfect şi Dundee Paratrooper. Iar dacă Perfect a fost sacrificat săptămâna trecută, carnea fiind confiscată de FSA, Paratrooper a fost cel sacrificat anul trecut. "Carnea lui Paratrooper a ajuns pe piaţă şi este posibil să fi fost consumată în Scoţia", a admis ieri FSA.

Dar UE atrage atenţia că putem vorbi de o imensă cantitate de produse alimentare provenite de la animale clonate. Un oficial a arătat că exportul de spermă provenită de la animale clonate în SUA şi Canada nu a fost controlat. Un exemplu este chiar cel al vacilor care s-au împerecheat cu Perfect şi Paratrooper: 97 de animale s-au născut în urma acestor împerecheri, dar se estimează că ele nu au atins vârsta la care dau lapte.

Unii oficiali ai UE au anunţat că este probabil ca situaţia să fie asemănătoare în cazul cărnii de porc. Ca şi la bovine, Marea Britanie importă milioane de doze de spermă de porc din alte ţări, inclusiv statele din America de Nord.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu