Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

joi, 12 august 2010

E CLAR ,NU?

Politica Basescu: In cazul unui conflict cu Iranul, Romania va fi partener loial al NATO si al Israelului
Basescu: In cazul unui conflict cu Iranul, Romania va fi partener loial al NATO si al Israelului

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi că în cazul unui eventual conflict iraniano-israelian România va fi un partener loial al NATO şi al Israelului, precizând însă că România apreciază că diplomaţia trebuie să soluţioneze diferendele Iranului cu "democraţia", transmite NewsIn.

"Am abordat problema iraniană şi l-am informat pe domnul preşedinte că România susţine fără rezerve aplicarea ultimei rezoluţii a Consiliului de Securitate cu privire la sancţiunile ce urmează a fi aplicate Iranului şi de asemenea am subliniat că plecăm de la principiul dreptului fiecărui stat de a utiliza energia nucleară pentru scopuri civile dar respingem ideea că un stat ca Iranul ar putea să fie deţinător de armament nuclear", a declarat preşedintele Traian Băsescu joi la Palatul Cotroceni, după o întâlnire cu omologul său israelian Shimon Peres.

Întrebat dacă, în cazul în care între Iran şi Israel va izbucni un conflict România va pune Israelului la dispoziţie spaţiul său aerian, şeful statului român a precizat că un conflict nu este soluţia, dar dacă se va ajunge în acest punct ţara noastră va fi un partener loial al NATO şi al statului Israel. "Cred că nu este momentul să vorbim despre conflict, noi sperăm ca sancţiunile impuse de Consiliul de Securitate ONU să creeze le Teheran soluţia corectă, nu aceea a săpării de gropi pentru militari americani, ci aceea a deschiderii negocierilor transparente, iar dacă va fi cazul România va fi un partener loial al Alianţei NATO, din care face parte, şi un partener loial al Israelului. Aş vrea să fac precizarea că noi apreciem esenţial ca stadiul actual al situaţiei să evolueze pozitiv prin negociere. Diplomaţia este cea care trebuie, în opinia noastră, să soluţioneze diferendul Iranului cu lumea, cu democraţia", a subliniat Traian Băsescu.

Peres: In perioada nazistă, România a ajutat la salvarea a 400.000 evrei care au venit în Israel

Preşedintele statului Israel, Shimon Peres, a comparat situaţia actuală a României cu aceea a larvelor care devin fluturi, arătând că acum încep să crească aripile care vor permite ţării noastre să zboare, proces "în egală măsură promiţător, dar şi dureros".

"Ştiu că România trece printr-o perioadă dificilă din punct de vedere economic şi nu spun asta în calitate de economist, ci de observator al evoluţiilor economice. Autorul Nabucco (Giuseppe Verdi- n.r.) care a fost colecţionar de fluturi spunea despre momentul când larva devine fluture că acest lucru se întâmplă când se simte o durere în umeri, şi cred că pot să fac această analogie. Cred că aşa se întâmplă şi în România acum, încep să crească aripile care vor permite României să zboare, şi este în egală măsură promiţător, dar şi dureros. Trăim într-o perioadă când trebuie să zburăm şi România poate avea nişte aripi mari. Ne vom sprijini reciproc astfel încât să depăşim problemele din trecut şi să zburăm împreună în viitor", a declarat joi la Palatul Cotroceni preşedintele Statului Israel Shimon Peres, aflat în vizită de stat în România.

Peres a ţinut să-şi exprime aprecierea pentru poziţia adoptată de preşedintele Traian Băsescu împotriva terorismului, dar şi pentru felul în care acesta a încurajat pacea între Israel şi Palestina şi între Israel şi Siria.

În plus, s-a arătat recunoscător omologului său român pentru faptul că s-a implicat în repatrierea piloţilor israelieni care s-au prăbuşit cu elictopterul în România. "Am fost profund mişcat de faptul că atunci când piloţii noştri israelieni au căzut în România, dvs. aţi lăsat de o parte multe dintre problemele interne cu care eraţi ocupat şi v-aţi ocupat personal astfel încât soldaţii căzuţi să se poată întoarce cât mai repede la familiile lor în Israel. Aceasta nu era o îndatorire a preşedintelui, ci expresia unei înalte umanităţi", a apreciat Peres.

Preşedintele israelian a ţinut să transmită mulţumiri şi poporului român pentru că "în cea mai întunecată perioadă a istoriei, în perioada nazistă, România a ajutat la salvarea a 400.000 evrei care au venit în Israel, au ajutat la construirea Israelului dar în acelaşi timp şi-au păstrat cultura şi dragostea pentru România". "Mulţumesc poporului român, prietenia dintre popoarele noastre nu se va sfârşi şi va merge mai depare în timp şi istorie. România este o ţară prietenă şi nu vorbim doar de trecut ci şi de viitor", a conchis Shimon Peres.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu