Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

marți, 3 august 2010

OARE SI PATRIARHIA ROMANA ARE ACELEASI FRAMANTARI LEGATE DE ECUMENISM?

Dialogul cu catolicii la Viena

Deja am străbătut jumătate de vară şi nicio hotărâre nu s-a luat de către Biserica Greciei referitor la tema participării la dialogul cu catolicii care va continua la Viena în septembrie. De partea catolicilor, după demisia lui Walter Casper, dezbaterea se va desfăşura avându-l în frunte pe Kurt Koch, care este cunoscut pentru zelul său în promovarea ecumenismului.

În Biserica Greciei tema reprezentării rămâne în suspensie, de vreme ce prezenţa Mitropolitului de Messinia la dialog, ca reprezentant al Bisericii Greciei, nu poate să-i afle de acord pe toţi episcopii. Cu toate acestea, Arhiepiscopul se fereşte probabil să aducă tema în Sinod, dar indirect şi clar promovează rămânerea Mitropolitului de Messinia în această poziţie, fapt cu care Fanarul este de acord.

Este nevoie urgentă de convocarea Ierarhiei (a Sinodului mare) pentru a hotărî participarea sau neparticiparea Bisericii Greciei la dialogul cu catolicii de la Viena şi nu să se ia din nou o hotărâre în ultima clipă, aşa cum s-a întâmplat anul trecut cu dialogul din Cipru. În timpul acestei convocări este necesară studierea atentă a scrisorii Mitropolitului de Kithire către Sinod referitoare la tezele eclesiologice ale Mitropolitului de Messinia, pentru că tema discutată despre primatul papal este legată direct de eclesiologie. Teologia şi eclesiologia ortodoxă nu poate să accepte orice tip de primat, nici existenţa mai multora din Biserica cea Una, nici eclesiologia ecumenistă despre „Biserica împărţită”.

Aşteptăm convocarea Ierarhiei în timp util pentru tema dialogului cu catolicii şi confirmarea (επαναβεβαίωση) sinodală a eclesiologiei ortodoxe.


(trad. I.F, http://thriskeftika.blogspot.com/2010/07/blog-post_313.html)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu