Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

vineri, 26 noiembrie 2010

POMENIREA SFANTULUI PARINTE ARSENIE BOCA

Viaţa Părintelui Arsenie Boca – Sfântul Ardealului (documentar video)

1910 – Se naste la 29 septembrie, la Vata de Sus, langa Brad, judetul Hunedoara. Parintii sai, Iosif si Cristina, ii pun la botez numele Zian.
1929 – Zian face scoala primara in satul natal (4 clase) si apoi intra la Liceul National Ortodox „Avram Iancu” din Brad, pe care-l absolva in 1929.
1929 – Se inscrie la Institutul Teologic din Sibiu.
1933 – Mitropolitul Nicolae Balan il trimite cu bursa la Academia de Arte Frumoase din Bucuresti. Face studii cu profesorul Costin Petrescu. Urmeaza cursuri de medicina (in special cele de anatomie), participa cu interes la prelegerile de mistica ale lui Nichifor Crainic. Frecventeaza si alte cursuri in domeniul culturii si artei.
1935 – In 29 septembrie este hirotonit diacon celib.

Părintele Arsenie Boca - Sfântul Ardealului from HarrDelos on Vimeo.

1939 – Dupa terminarea Academiei de Arte Frumoase, urmeaza o scurta perioada de ucenicie in monahism la Athos. La reintoarcerea in tara, aduce cateva manuscrise ale Filocaliei fostului sau profesor de la Sibiu, Parintele Dumitru Staniloae, cu care colaboreaza la realizarea in limba romana a acestei lucrari. Parintele Arsenie scrie dupa dictatul Parintelui Staniloae, realizeaza coperta Filocaliei si sustine lucrarea de tiparire prin numarul mare de abonamente pe care le procura. Pe buna dreptate Parintele Dumitru Staniloae il numeste „Ctitor de frunte al Filocaliei romanesti”.
1939 – In iunie intra in obstea Manastirii Brancoveanu de la Sambata de Sus.
1940 – In 3 mai este tuns in monahism la Manastirea Sambata de Sus, primind acum numele de Arsenie.
1942 – In 10 aprilie este hirotonit preot.
1943 – La izvorul vaii Sambata, linga un povarnis aproape vertical, teraseaza stanca. In interiorul masivului, scobeste o deschizatura pe care o largeste in interior, cu intentia de a realiza o chilie in inima muntelui.
1943 – Intra in atentia Securitatii.
1945 – Este anchetat la Ramnicu Valcea.
1946 – Este anchetat la Brasov.
1948 – In 7 mai, de Izvorul Tamaduirii, este ultimul mare praznic sarbatorit la Sambata. Miscarea religioasa de aici are anvergura nationala.
1948 – Patriarhul Justinian se gandeste sa-l cheme pe Parintele Arsenie la treapta arhieriei.
1948 – Este anchetat la Fagaras.
1948 – In 25 noiembrie Mitropolitul Nicolae Balan il aduce personal la Prislop pe Ieromonahul Arsenie Boca.
1949 – In 8 mai, de pomenirea Sfantului Ioan Evanghelistul, este primul hram la Prislop.
1949 – In 14 septembrie, ziua Inaltarii Sfintei Cruci, Vladica Andrei savarseste, in curtea manastirii, prima liturghie arhiereasca ortodoxa. Cu acest prilej, Parintele staret Arsenie este hirotesit protosinghel.
1950 – Activitatea Parintelui Arsenie ca staret se incheie in 1950. Prislopul devine manastire de maici. Parintele ramane in continuare la Prislop ca duhovnic, ajutat pentru o vreme si de Ieromonahul Dometie Manolache.
1951 – In noaptea de 15 spre 16 ianuarie oamenii autoritatii de stat il „ridica” pe Parintele Arsenie pentru ancheta. Nu se prezinta nici un ordin. Procedeul e brutal. Parintele este dus la Canal.
1952 – In 17 martie este eliberat. Se intoarce la Prislop in aprilie. Participa la slujbe, picteaza si lucreaza in gradina manastirii. Evita contactul cu pelerinii.
1955 – Este anchetat la Timisoara. Urmeaza 6 luni de detentie.
1959 – Prin actul Episcopiei Aradului nr. 2407/1959 semnat si parafat de
Episcopul Andrei Mageru, este indepartat din manastire.
1959 – Parintele Arsenie isi incepe pribegia in Bucuresti. Este angajat la Biserica
Sfantul Elefterie ca pictor secund pe langa pictorul Vasile Rudeanu.
1961 – Este angajat la Atelierul de pictura al Patriarhiei de la Schitul Maicilor.
1968 – Iese la pensie. Incepe pictura bisericii parohiale din Draganescu, de langa Bucuresti.
1969-1989 – Dupa izgonirea fortata din Manastirea Prislop, obstea de maici se reorganizeaza intr-un asezamant manastiresc in orasul Sinaia
(acum Metocul Manastirii Prislop). In acest asezamant Parintele Arsenie si-a avut chilia si atelierul de pictura din anul 1969 pana in anul 1989. Aici lasa intr-o randuiala desavarsita predici, meditatii si desene.
1989 – In 28 noiembrie se muta la Domnul. Prohodit de o multime impresionanta de credinciosi, Parintele Arsenie este inmormantat in cimitirul Manastirii Prislop, in ziua de 4 decembrie 1989

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu