Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

joi, 18 noiembrie 2010

NU LASATI TRADITIILE ROMANESTI SA DISPARA! SA SRPIJINIM MESTERII POPULARI SA ISI TRANSMITA ARTA LOR URMASILOR!


















Asa cum am promis, revin cu detalii despre conferinta ARTA TRADITIONALA ROMANEASCA PE CALE DE DISPARITIE, sustinuta de dl Ioan Vladuca la Constanta .
Cu aceasta ocazie a fost lansata si cartea purtand acelasi nume, care poate fi gasita la libraria de la Curtea Brancoveneasca.







Cuprins:
DESPRE STILUL DE VIATA
DESPRE ARTA TRADITIONALA ROAMNEASCA
DESPRE FUNCTIILE ARTEI
DESPRE TERAPIA PRIN ARTA
DESPRE TRADITIE SI KITSCH
DESPRE TRADITIE SI ARTIZANAT
DESPRE TRADITIE SI MODERNISM
DESPRE FACTORII CARE POT DUCE LA DISPARITIA ARTEI TRADITIONALE ROMANESTI
DESPRE METODELE DE SALVARE A ARTEI TRADITIONALE ROMANESTI
PLANSE

Ideea principala este ca avem datoria morala fata de copiii nostri sa pastram arta populara si traditiile stramosesti, ca sa reusim sa ne pastram identitatea si cultura proprie, in actualul context globalist.
Atata timp cat ne vom pretui cultura si traditiile populare, va supravietui si credinta ortodoxa, strans legata de aceste 2 valori.

Putem sa sustinem perpetuarea artei traditionale achizitionand obiecte populare executate de mesterii nostri populari, pentru a incuraja transmiterea mestesugurilor din generatie in generatie. Intr-o lume guveranta de kitsch si prost-gust, gasim in simplitatea obiectelor populare caldura caselor de odinioara, spiritul romanesc, adevaratul patriotism si un crampei din sufletul roamnului.
Toate obiectele artistice lucrate in duhul romanesc autentic intiparesc in sufletul privitorului o pecete a curatiei, a evlaviei, a linistii si a bucuriei.
Arta traditionala romanesca se afla intr-o relatie directa cu istoria si modul de viata al poporului.

Se observa o revenire tot mai pregnanta la traditie, la mancarea sanatoasa a bunicii, la retelele ei , la vasele si ustensilele de gatit, adica la un stil de viata sanatos.

Ca atare, va sfatuiesc sa vizitati la Curtea Brancoveneasca, expozitia cu vanzare a obiectelor de arta populara, lucrate cu migala si mult suflet de artisti populari iscusiti, pentru a nu lasa tavalugul globalizarii sa stearga din memoria colectiva arta traditionala romaneasca .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu