Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

vineri, 26 februarie 2010

Cate chimicale purtam zilnic?


In atentia doamnelor:
Cate chimicale purtam zilnic?

Un recent studiu relizat de specialistii din Marea
Britanie releva faptul ca, in mod obisnuit, o femeie
poarta zilnic peste 500 de tipuri de chimicale. Este vorba de diverse substante chimice continute de parfum, deodorant, sampon, pasta de dinti, gel sau fixativ, crema de fata, fard, ruj sau alte tipuri de produse cosmetice utilizate zilnic. Ingredientele folosite in fabricarea acestora sunt adesea periculoase – avertizeaza specialistii citati de webmd.com.

Mirosul, aroma sau mireasma – sunt considerate secrete de
fabricatie in industria cosmetica si a parfumurilor si nota distinctiva pentru un brand sau altul. Dar acest secret se pare ca ascunde o varietate impresionanta de substante chimice daunatoare pe termen lung asupra sanatatii. Iar numarul acestor chimicale, unele dintre ele nelistate pe etichete, atinge adesea cifre impresionante, cu doua zerouri. O alternativa este utilizarea cosmeticelor bio, care contin ingrediente vegetale, animale si minerale, iar, in cazul celor "organice", ingredientele sunt ferite de prezenta pesticidelor.

Expertii ne sfatuiesc sa evitam produsele de ingrijire corporala care contin coloranti artificiali si ingrediente cosmetice care au in denumire prefixul "methyl", "ethyl", "propyl", "glycol" sau "butyl" si, de asemenea, o gama variata de paraben si ftalati – BBP (substante chimice ce induc un risc crescut de cancer mamar si alte boli legate de dereglarile hormonale, dar care provoaca si stari toxice la ficat, defecte de nastere, alergii, astm si anormalitati ale organelor genitale la bebelusii de sex masculin. Cei mai intrebuintati ftalati sunt di-2-ethyl hexyl phthalate (DEHP), diisodecyl phthalate (DIDP), diisononyl phthalate (DINP), di (n-butyl) phthalate (DBP), monobutyl phthalate (MBP) si benzylbutylphthalate (BBzP). DEHP este agentul folosit in mod dominant in PVC, datorita costului extrem de mic.

Oamenii de stiinta avertizeaza ca preparatele chimice descoperite in rujuri si in lacul de unghii ar putea declansa cancerul mamar, in special din cauza toluenului, care poate provoca avortul in cazul femeilor insarcinate. De asemenea, s-a dovedit stiintific ca fluorul din pasta de dinti nu reduce riscul de carii, dar creste riscul de cancer si vine insotit de metale grele si chiar radioactive, care se acumuleaza in corp. Totodata, expertii recomanda evitarea folosirii odorizantelor de apartament, care arunca in aer la intervale de timp un adevarat nor de chimicale toxice si sustin ca e mult mai sanatoasa folosirea aromelor naturale, direct din plante.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu