Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

joi, 18 februarie 2010

Începutul prigoanei împotriva anti-unioniștilor sârbi ?

Începutul prigoanei împotriva anti-unioniștilor sârbi ?

Noul Patriarh Irineu izgonește un Episcop Ortodox anti-unionist, Artemie de Raska și Prizren.
Evenimentele se derulează într-un ritm alert. Erezia ecumenismului se întărâtă şi turbează. Părinţii ne-au pregătit şi ne-au informat suficient: fiecare erezie este îndrumată de către diavolul, iar ecumenismul n-ar putea constitui o excepţie. Ecourile celor câte se scriu, câte vedem zilnic, câte se derulează incognito, ajung atât la poporul credincios, cât şi la noi, amintind de ceea ce este scris: „S-a coborât diavolul la voi, având mare mânie, ştiind că mai are puţină vreme” (Apocalipsa 12, 12).
Episcopul Artemie de Kosovo era unul dintre cei şase arhierei (în prezent, opt – n.tr.) care au semnat „Mărturisirea de Credinţă împotriva ecumenismului”. Cunoaştem şi (am denunţat din primul moment) declaraţiile filocatolice ale noului patriarh, care a vorbit de o colaborare cu papa. Episcopul anti-ecumenist Artemie era greu de manipulat şi incomod. Se mai ştie şi faptul că părintele protopresbiter Gheorghios Tsetsis, mitropolitul Ioannis de Pergam şi însuşi patriarhul ecumenic Bartolomeu au încercat prin scrisori să-i timoreze pe toţi aceia care au semnat „Mărturisirea…” şi să îi împiedice pe alţii care ar fi vrut să o semneze. Desigur, patriarhul Bartolomeu a cerut Ierarhiei Bisericii Eladei să fie pedepsiţi toţi cei care au semnat „Mărturisirea…”. Însă nu au reuşit până acum să îngenuncheze împotrivirea Ierarhiei. Să presupunem că au căutat şi au găsit cea mai slabă verigă ?
Suntem solidari cu episcopul şi cu fraţii noştri sârbi nevoitori şi ne rugăm. Însă trebuie ca în acelaşi timp să înţelegem că acum este nevoie de o mai mare priveghere. Postul Mare să ne fie un prilej pentru rugăciune mai multă, ca Dumnezeu să ne lumineze şi să înţelegem dimensiunea exactă a situaţiei şi să ne întărească pentru luptele care vin, căci va fi nevoie de mari jertfe pe toate fronturile.
„Mărturisirea de Credinţă împotriva ecumenismului” a fost prima treaptă. Să mai urcăm una, înainte de a ne coborî din tren. În perioada Sinodului III Ecumenic, râvnitorul episcop Celestin, deci în perioada unei alte erezii, a nestorianismului, scria: „Acum este nevoie de o mai mare priveghere şi grijă. Acum, când înăuntrul Bisericii se făptuiesc şi se zic „cele potrivnice Bisericii”. Pentru că cei care au „război civil nu sunt în nelucrare. Totuşi, în acest război intern, în această luptă casnică, să ne fie nouă zid credinţa, iar împotriva acestei necredinţe pe ea să o preferăm…, pentru că păzită fiind, ea ne va păzi pe noi”.
Simatis Panaghiotis, trad. de Ier. Fotie
P.O.Gr.: În urma hotărârii Sinodului Bisericii Sârbe, au avut loc demonstrații în fața Sinodului, iar la Mânăstirea Graćaniça au avut loc tulburări. Vezi:
http://aktines.blogspot.com/2010/02/blog-post_6728.html
http://aktines.blogspot.com/2010/02/gracanica-video.html

Comentariile P.O.Gr.:
1. Mărturisirea de credință și-a făcut datoria: fără ea, întrunirea in Cipru s-ar fi desfășurat în liniște, pace și iubire frățească, iar tema primatului papal ar fi fost înghițită pe nemestecate, ca unsă. Datorită protestelor, tema nu a fost adoptată, iar jocul a fost mutat în deplasare, la Viena, pe teren advers.
2. La ultima întrevedere care ar fi trebuit să rămână între patru ochi, dintre Patriarhul Ecumenic și Patriahul Georgiei, Ilias al II-lea, acestuia din urmă, cunoscut anti-unionist, i s-a pus în vedere ca Biserica Georgiei să facă bine să intre în Consiliul Mondial al Bisericilor (WCC), altfel, întreaga țară (!) va avea de suferit. Patriahul Georgiei a refuzat. În prezent, urmează un tratament, în urma analizelor efectuate în Germania descoperindu-se că Patriarhul Ilias II era supus unui proces de otrăvire lentă.
3. Considerăm că eticheta ecumeniști/ecumenism este greșită. Marea presiune care se exercită asupra ortodoxiei are în vedere aducerea ei sub jurisdicția șefului statului Vatican, cunoscut drept Papa de la Roma. Nimeni nu așteaptă de la ortodocși să se unească cu protestanții ori cu musulmanii. De aceea, ar trebui, precum acum 550 de ani, să se vorbeasca de unioniști, respectiv unionism. Ecumenism/ecumeniști constituie o deturnare de sens, la fel ca și încetățenitul catolic/catolică, care constituie un atribut aparținând strict Bisericii lui Hristos (numită și ortodoxă, prin extrapolarea unui alt atribut al ei).
P.S.: Mitropolitul Irineu Bulović, într-o declarație acordată astăzi (16 februarie) postului TV B92, cosidera că Episcopul Artemie al Kosovo-ului se degrevase de îndatoririle economice, acordându-le unor terți slujitori. În momentul în care au apărut nereguli în acest domeniu, fără să fi fost implicat în mod direct Episcopul Artemie, el a fost cel considerat vinovat, ca unul care era responsabil de bunul mers al lucrurilor. Totuși, Episcopul Artemie rămâne în continuare Episcop de Raska și Prizren, fiindu-i retras însă drepul de a-și exercita autoritatea. Ieri, Episcopul Atanasie Jeftić, numit de către Sinod locțiitor al Episcopului Artemie, a declarat că acesta se poate retrage la vreo mânăstire din cadrul episcopiei până ce situația va fi pe deplin lămurită. De asemenea, a considerat că demonstrațiile împotriva hotărârilor Sinodului sunt necanonice (παρασυναγωγή).
Am considerat că opiniile celor doi ierarhi sunt cele mai reprezentative pentru a descrie situația, aceștia fiind socotiți ucenici ai Cuviosului Iustin Popović.
P.O.Gr.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu