Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

marți, 2 februarie 2010

Obama anunţă un buget-record pentru războaie
sursa: adevarul

Barack Obama salută trupele americane de la baza aeriană din Osan, Coreea de Sud, în noiembrie 2009 Liderul SUA doreşte să aloce Armatei americane 708 miliarde de dolari. Pentru aplicarea noii doctrine militare va fi alocat un buget pe măsură, ce nu va avea de suferit din cauza crizei economice.

Barack Obama urma să anunţe ieri seară proiectul de buget pentru 2011, menit să ţină sub control deficitul bugetar şi să creeze locuri de muncă „verzi".

Cheltuielile bugetare ale anului fiscal ce va începe la 1 octombrie ar urma să fie de 3.830 de miliarde de dolari, fiind prevăzută îngheţarea mai multor programe pentru a face o economie de 250 de miliarde de dolari, cu scopul de a reduce deficitul uriaş în valoare de 1.400 de miliarde de dolari.

Propunerile lui Obama trebuie aprobate însă de un Congres destul de ostil. Dincolo de faptul că partidul său nu mai deţine majoritatea calificată, mulţi democraţi şi-au exprimat deja scepticismul în legătură cu multe dintre măsurile înaintate de Obama pentru diminuarea deficitului.

Bani pentru scannere corporale

Potrivit unor oficiali din cadrul Pentagonului, ministrul Apărării, Robert Gates, va solicita un buget de 708 miliarde de dolari, cu 44 de miliarde mai mult decât bugetul pentru 2010.

Concomitent cu proiectul de buget pe 2011, din care armatei îi va reveni o porţie mai mare decât în 2010, şeful Pentagonului urma să prezinte oficial noua doctrină militară inclusă în Quadrennial Defense Review din 2010.

Noua strategie de planificare militară va înlocui stilul de luptă vechi de aproape 25 de ani de a purta şi câştiga două mari războaie convenţionale în două locuri diferite, în favoarea unei forţe de luptă capabile să protejeze interesele americane în întreaga lume în faţa unor noi serii de ameninţări, de la terorism la atacuri cibernetice.

Ultima revizuire importantă a doctrinei militare a avut loc în 2006 şi se baza pe ameninţarea unui război convenţional la scară largă cu China şi pe relaţia tensionată a Beijingului cu Taiwanul.

Noua strategie se va axa pe contracararea atacurilor cibernetice şi pe creşterea numărului de drone şi de elicoptere pentru zonele de conflict. Pentru început, Pentagonul ar vrea să-şi sporească numărul dronelor de la 40 în prezent la 50 până în 2013 şi la 65 până în 2015.

Un alt beneficiar al proiectului de buget va fi Departamentul pentru Securitate Internă, care va avea un buget suplimentat cu 734 milioane de dolari pentru a dezvolta 1.000 de scannere corporale de ultimă generaţie şi dispozitive de detectare a explozibililor din bagaje. Pentru conflictele din Afganistan şi Irak, Obama vrea să aloce 159,3 miliarde de dolari în 2011.

Fără americani pe Lună

Deşi surprinzător pentru un laureat al Premiului Nobel pentru Pace, preşedintele SUA va aloca circa 6,8 miliarde de dolari pentru menţinerea arsenalului nuclear american, cu 589 milioane de dolari mai mult decât republicanul George W. Bush.

Propunerea sa contravine declaraţiilor sale anterioare referitoare la lupta pentru reducerea armelor nucleare din întreaga lume. Alte 4,9 miliarde de dolari vor fi folosiţi pentru programele de securitate nucleară în următorii cinci ani.

Obama a scos de pe lista sa de priorităţi ambiţiile spaţiale ale NASA, intenţionând să renunţe la zborul pe Lună planificat până în 2020 şi inclus în programul Constellation, lansat de predecesorul său în 2004.

În schimb, Casa Albă va cere agenţiei spaţiale să favorizeze dezvoltarea sectorului privat pentru a asigura trimiterea de astronauţi până la Staţia Spaţială Internaţională, fără a mai depinde de navetele ruseşti Soiuz.

Scenarii climatice

Pentagonul ia în calcul şi provocările pe care le-ar putea aduce schimbările climatice: diminuarea resurselor Terrei, apariţia unor epidemii sau migraţii în masă. Reducerea gheţarilor în zona artică şi ridicarea nivelului mărilor vor intra şi ele în atenţia armatei americane.

Sisteme antirachetă SUA în Golful Persic

După ce a reuşit să inflameze relaţiile sino-americane anunţând că va vinde Taiwanului rachete Patriot, nave de deminare submarină şi elicoptere Black Hawk, în valoare totală de 6,4 miliarde de dolari, Washingtonul provoacă şi escaladarea tensiunilor cu Iranul, notează „The Times".

Administraţia Obama a anunţat, duminică, accelerarea planului de vânzare de echipamente militare pentru ţările aliate din Golf, precum şi menţinerea navelor Aegis - dotate cu interceptoare de rachete - în zonă, în eventualitatea unui atac cu rachete din partea Teheranului.

Pentagonul va vinde mai multe sisteme de apărare antirachetă pentru

Arabia Saudită, Qatar, Bahrain, Emiratele Arabe Unite şi Kuwait, mişcarea având şi scopul de a trimite un mesaj Israelului că un atac preemptiv împotriva Iranului nu este necesar. Pe de altă parte, decizia arată nerăbdarea Washingtonului faţă de eşecul diplomatic în determinarea Iranului să renunţe la programul nuclear.

Iar după episodul vânzării de arme către Taiwan, China va fi şi mai fermă în a se opune aplicării de noi sancţiuni ONU împotriva Teheranului.

Totodată, Pentagonul va oferi ajutor Arabiei Saudite pentru creşterea numărului de trupe militare speciale, de la 10.000 la 30.000, forţe ce îi vor avea ca ţintă pe luptătorii Al-Qaida şi vor răspunde la eventualele atacuri din partea Hezbollah.

Manevre militare în Asia

Pentru a-şi arăta angajamentul faţă de aliaţii asiatici, armata americană şi-a început, ieri, cea mai importantă serie de manevre anuale cu partenerii din zonă.

Thailanda, Japonia, Indonezia şi, pentru prima oară, Coreea de Sud participă la exerciţiile denumite „Cobra Gold", organizate pentru cea de-a 29-a oară şi reunind în acest an peste 14.000 de militari. Manevrele infanteriştilor, marinarilor şi piloţilor de avioane vor avea loc în Thailanda.

Cititi, va rog, si :
http://saccsiv.wordpress.com/2009/10/08/profetie-un-staret-rus-al-treilea-razboi-mondial-va-incepe-in-curand-si-va-dura-3-ani/
http://saccsiv.wordpress.com/2009/10/16/studiu-originile-celui-de-al-treilea-razboi-mondial-conflagratie-necesara-pentru-instaurarea-noii-ordini-mondiale/
http://saccsiv.wordpress.com/2010/01/30/richard-n-haass-presedintele-council-on-foreign-relations-despre-iran-enough-is-enough/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu