Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

duminică, 18 aprilie 2010

CE JOC OBSCUR FACE ISRAELUL?

Israelul ameninţă Siria cu războiul, Iranul contraatacă

Israelul a încercat să justifice declanşarea unui război împotriva Siriei, aducând în prim plan acuzaţiile conform căruia statul arab furnizează armament grupării Hezbollah. Mahmoud Ahmadinejad apreciază că Israelul „a pornit pe drumul care duce la căderea sa”.

Declaraţia a fost făcută în cadrul unui discurs susţinut cu ocazia Zilei Armatei, relatează AFP. La eveniment au participat principalii lideri militari ai Iranului.

Mahmoud Ahmadinejad a solicitat liderilor statelor occidentale să nu mai susţină Israelul, „un regim sângeros”.

„Regimul sionist a pornit pe drumul care duce la căderea sa. Naţiunile din regiune, după aproximativ 60 de ani (de existenţă a Israelului), vor să elimine acest microb corupt, care reprezintă principala cauză a insecurităţii în regiune”, a declarat Mahmoud Ahmadinejad în faţa liderilor militari reuniţi pentru a asista la o defilare la mausoleul imamului Khomeini, în sudul Teheranului, notează Mediafax.

Aniversare tensionată

Preşedintele iranian a mai cerut statelor occidentale să se retragă din Orientul Mijlociu, pentru ca ţările din regiune să îşi rezolve singure problemele pe care le au cu Israelul. Cele mai virulente atacuri ale lui Mahmoud Ahmadinejad au fost lansate asupra Statelor Unite, aliat tradiţional al Israelului. SUA a fost prima ţară care a recunoscut independenţa acestui stat, care va aniversa marţi 62 de ani de la crearea sa, la 14 mai 1948, potrivit calendarului ebraic.

Existenţa Israelului a fost ameninţaţă în repetate rânduri, una dintre cele mai puternice voci fiind chiar a liderului de la Teheran. Şi reprezentanţi ai Israelului au declarat, în repetate rânduri, că există posibilitatea declanşării unor acţiuni militare asupra instalaţiilor nucleare din Iran. Ahmadinejad a replicat, spunând că armata iraniană este puternică şi joacă un rol important pentru asigurarea securităţii şi echilibrului în regiune.

Ameninţări sub anonimat

La începutul acestei luni, autorităţile de la Tel Aviv au comunicat preşedintelui sirian Bashar al-Assad că Hezbollah ar putea lansa un atac asupra teritoriilor israeliene cu rachete, care ar proveni din Siria. Astfel, statul arab ar fi angajat într-un nou conflict militar.

„Vom întoarce Siria în Epoca de Piatră, îi vom distruge staţiile de transformatoare, porturile, depozitele de combustibil şi fiecare punct strategic, dacă Hezbollah îndrăzneşte să lanseze rachete balistice împotriva noastră”, a declarat un înalt oficial israelian, citat de Sunday Times.

Săptămâna trecută, ministrul sirian de externe a negat acuzaţiile conform cărora că ţara a furnizat armament grupării Hezbollah şi a declarat că Israelul se foloseşte de acest zvonuri pentru a justifica un atac asupra Siriei. De asemenea, Sheikh Naim Qassem, unul dintre liderii Hezbollah, a caracterizat acuzaţiile Israelului drept „o mască”, menită să ascundă tensiunile dintre Statele Unite şi Tel Aviv cu privire la programele de înarmare nucleară.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu