Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 21 aprilie 2010

SFANTUL MUNTE ATHOS






MÂNĂSTIREA MAREA LAVRA

Această Sf. mânăstire Lavra, a fost întemeiată pe la anul 963 prin osârdia pustnicului Atanasie din Trapezunda, si cu ajutoare bănesti date de catre împăratii Bizantini, Nichifor Foca (963-959) si loan Tzimisca (969-973). Ruinându-se cu vremea a fost înfrumusetată de către domnitorii tării Românesti: Alexandru-Basarab si Vladislav-Basarab (1364-1374). Ei au dăruit si o icoană a sf. Athanasie cel Mare de mare artă lucrată în argint si aur. Intr-o parte si alta a icoanei se văd chipurile gravate ale lui Vladislav-Basarab si al sotiei sale d-na Ana Vintilă-Vodă. Voevodul Ungro-Vlahiei (1532-1535) cu fiul lor Drăghici au dăruit o icoană numita. "Egumenita". Mai târziu Neagoe Basarab a reînoit-o acoperind-o cu plumb si înfrumusetând-o. Matei Basarab a zidit biserica Sf. Mihail (1691) pe ai cărei pereti este zugrăvit ca Ctitor Gavril-Movilă. D-l Moldovei trimetea câte 15 mii talere anual. Această M-tire avea pe vremuri ca la 200 de călugări greci.

In această M-tire se află 1650 manuscrise grecesti dintre care 650 pergamente, multe din ele sunt în strânsă legătură cu tara noastră.

In interiorul bisericii se află mormântul Sf. Atanasie-cel Mare, iar lângă el se află bastonul de fier de doi coti, în 4 muchii, al Sf. Atanasie si o cruce de lemn ferecată în fier pe care o purta la piept Sf.. Se mai află o bucată din Sf. lemn, Capul Sf. Vasilecel-Mare, o mână a Sf. Ioan Gură-de-aur, o mână a Sf. Ap. Andrei cel dintâi chemat, capul Sf. Ioan Cucuzel si multe alte Sf. Moaste.Poseda nitra si carja lui Nechifor Focas (963-969)
1713 - Constantin Brancoveanul construieste un paraclis in cinstea icoanei "Cucuzelita"

In curtea manastirii se afla cel mai vechi chiparos din lume plantat de sf. Athanasie cel Mare.

Icoane:

"Cucuzelita" - Cuviosul Ioan Cucuzel a adormit la o privegere iar Maica Domnului i-a spus din icoana:"Canta-mi Ioane si ma lauda, ca si eu nu te voi lasa! "

"Econoama" - Sf. Ahanasie fiind ingrijorat din pricina banilor care nu ajungeau , Maica Domnului i-a grait : "Nu te intrista , Athanasie, de acum eu voi fi economul acestei manastiri " - si de atunci pana in zilele noastre manastirea nu are econom.

"Portarita" - Un turc a tras in icoana cu pistolul si al treilea glonte s-a intors si l-a lovit pe el.

5 comentarii:

  1. http://hristofor.wordpress.com/2010/04/20/actual-ce-inseamna-biserici-canonice/#more-1792
    Ca să te convingi de poziţia celui de la popas alternativ. În ochii lui noi suntem antihrişti...

    RăspundețiȘtergere
  2. marea lavra,cea mai veche manastire atonita are in subordine schitul romanesc prodromul(=inaintemergatorul).si cu toate ca manastirea a fost tiniuta de romani in spate vreo 500 de ani domnii calugari greci nu catadicsesc sa le recunoasca si romanilor statutul de manastire ca sa-i elibereze astfel din statutul de slugi pe mosia marii lavre
    oce haraso ortodoxia asta greaca

    RăspundețiȘtergere
  3. anonim:din acest motiv am si postat acest articol, din care reiese cine a contribuit la intemeierea si intretinerea ei. poate, cineva din patriarhie sa puna si aceasta problema. calugarii romani din sfantul munte sunt abandonati de BOR.
    un crestin ortodox: i-am scos din lista datorita pozitiei lor. nu se cade sa judecam noi cuvantul lui Dumnezeu sau cine greseste si vine nu. de unde stiu ei ca detin adevarul? IIsus este calea, adevarul si viata. multumesc pt link!

    RăspundețiȘtergere
  4. ei nu sunt abandonati de bor
    tot ce au ei au din tara
    problema e alta
    cand ajungi in atos te izbeste sovinismul grecesc care se mai face si in numele ortodoxiei
    dar nu doar marea lavra e asa
    simonos petras e reconstruita din temelii de Mihai Viteazu care are o icoana ca sfant pe care pelerinii nu o pot vedea
    Zugravu(grecizata zografu) e practic ctitoria lui stefan cel mare si cum pe vremea aia in bisericile romanesti era impusa limba slavona(bulgara veche) azi e bulgareasca
    Chilia in dar(Chilandar sau Hilandar grecizata)are o istorie legata de romanii sud dunareni
    ...
    practic tot atosul e reconstruit din temelii dupa caderea bizantinilor de voievozii romani
    nu mai vorbesc de metoacele pe care le aveau grecii in moldova si valahia
    si care e rasplata?
    sute de ani ne-au obligat sa ne rugam in alta limba(slavona)iar azi romanii n-au voie nici macar la o manastire
    aici e politica nu mai e bor
    si asta a fost politica din totdeauna a grecilor fata de noi VLACHOS...im greceste efectiv cuvantul asta pute
    asta e iubirea frateasca ortodoxa greceasca

    RăspundețiȘtergere
  5. da, nu am stiut amanuntele astea. e interesant si e si pacat ca se intampla asa.ortodoxia presupune sa Il slujesti pe IIsus si nu orgoliilor sau nedreptatii. ne mai miram, in conditiile astea, ca semnele apocaliptice ni se arata tot mai des?

    RăspundețiȘtergere