Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

joi, 17 februarie 2011

CE VREA SOARELE SA NE SPUNA?

Marius-Ioan Piso: „S-ar putea să avem, în continuare, 2-3 explozii solare pe săptămână“

Marius-Ioan Piso, directorul Agenţiei Spaţiale RomâneDirectorul Agenţiei Spaţiale Române (ROSA), Marius-Ioan Piso, a vorbit la „special adevarul.ro“ despre cea mai mare explozie solară a ultimilor ani, care a avut loc marţi dimineaţă, dar şi despre efectele pe care le poate avea această explozie.

Marius-Ioan Piso a spus că planeta noastră nu este în mare pericol şi că erupţile solare pot afecta electronica şi sistemele de alimentare cu energie, dar şi zborurile aeronavelor şi sistemele de ghidare tradiţionale. „Evoluţia din ultimii ani a telefoanelor mobile, a computerelor, a fost posibilă datorită unei miniaturizări foarte avansate. Aceste circuite mici rezistă mai puţin la fluxirile radiaţiilor electromagnetice", a spus acesta.

Directorul ROSA a adăugat că maximul de activitate solară va fi peste aproximativ 2 ani, deoarece soarele are un ciclu de activitate de 11 ani. „Ultimul maxim a fost în anul 2004, dar la următorul ciclu solar suntem mai expuşi. Această activitatea magnetică a soarelui este aparent şocantă, dar nu afectează civilizaţia noastră", a spus Piso.

Întrebat de moderator ce se întâmplă de fapt cu aceste furtuni solare, Marius-Ioan Piso a încercat să ofere un răspuns pe înţelesul tuturor. „E ca şi cum pe soare ar fi nişte vulcani care erup. Datorită câmpului soarelui, plasma care e formată din particule încărcate este adusă înapoi pe soare şi apar anumite filamente care se rup spre Pământ. Atunci o densitate de particule se apropie de Pământ cu un milion de kilometri pe oră, deci în aproximativ 150 de ore", a explicat acesta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu