Va propun sa ne rugam pentru el si sa-l pomenim zilnic pe acest Alin, ca sa-i lumineze bunul Dumnezeu mintea si sa-l aduca pe calea cea dreapta.
Doamne-ajuta!
Circuitul etnobotanicelor în România
Magazinele „de vise“ vor fi obligate să vândă numai produse omologate Importatorii de „spice-uri“ se folosesc de societăţi comerciale care, în realitate, sunt doar căsuţe poştale de tip offshore. Ofiţerii de la Crimă Organizată ştiu cum ajung etnobotanicele în ţară, dar susţin că nu pot controla fenomenul.
Gălăţeanul Alin Rotaru (28 de ani), patronul celui mai important distribuitor de produse etnobotanice din România - Spice Shop SRL - a afirmat deseori că marfa lui e de provenienţă SUA şi are toate acreditările Agenţiei Americane Antidrog (DEA - considerată cea mai importantă organizaţie în domeniu din lume).
În realitate, lucrurile stau cu totul altfel. Potrivit celor de la Combaterea Crimei Organizate, aceste „firme furnizoare" invocate de Alin Rotaru sunt doar nişte căsuţe poştale, prin care se distribuie corespondenţa. De fapt, afacerea foloseşte un sistem de offshore-uri (firme înfiinţate în „paradisuri fiscale", în ţări care nu percep impozite pentru activităţile comerciale) pentru a face pierdută urma banilor, dar şi a provenienţei substanţelor.
China, principalul furnizor
Raportul înaintat Guvernului, zilele trecute, de Brigada de Combatere a Crimei Organizate Galaţi a scos la lumină faptul că majoritatea etnobotanicelor sunt aduse în special din China. „Aceste produse sunt din China, pe filiere ocolitoare, care implică folosirea unor firme-paravan din zone fără fiscalitate, în special din Cipru", se precizează în raport.
Tot acolo se mai precizează că 99% din tranzacţii se derulează on-line, prin site‑uri de toate felurile şi chiar prin diferitele canale de comunicare de tip socializare, cum ar fi Facebook sau Twitter. Livrarea se face în majoritatea cazurilor prin poştă sau curierat rapid.Cei de la Crimă Organizată, deşi cunosc foarte bine filiera şi instrumentele folosite, spun că nu prea au cum să intervină şi că sunt depăşiţi de situaţie!
„Nu putem să controlăm comerţul prin intermediul acestor site-uri. Toată lumea are un calculator şi poate comanda oricine. Nu avem cum să stăpânim fenomenul. Dacă aceste persoane sunt prinse că vând respectivele substanţe halucinogene, atunci sunt amendate. Este încălcată legea în acest caz. Vând anumite produse fără a avea actele necesare", spune Cornel Mototolea, şef Brigada de Combatere a Crimei Organizate Galaţi.
Pe urmele etnobotanicelor
Potrivit informaţiilor de pe site-urile de prezentare ale firmei lui Alin Rotaru reiese că etnobotanicele sunt produse în Statele Unite. Mai exact la adresa16192 Coastal Highway, Delaware, Sussex, 19958. De fapt, potrivit datelor Poliţiei, adresa este o căsuţă poştală de tip offshore, adică doar o adresă. Producătorul declarat al etnobotanicelor nu există în realitate. De altfel, la această adresă mai funcţionează şi alte societăţi în regim offshore cum ar fi AAA-Self Filer's Incorporation Services, Corp şi Langhorne Debt Solutions United Credit Finance, Inc .Din statul american Delaware, etnobotanicele destinate României ajung în Marea Britanie şi de acolo la firma Spice Group Holding LTD exportatorul acestora. Adresa acesteia Suite B, 29 Harley Street London, W1G 9QR corespunde şi altor 30 de firme. Majoritatea acestor firme se ocupă cu ţepe pe internet sau cu vânzarea produselor halucinogene. Multe dintre domeniile acestor firme sunt înregistrate pe nume cu rezonanţă rusească: Evgeni Drobovici şi Dmitry Kischukov.
"Toată lumea are un calculator şi poate comanda etnobotanice. Nu avem cum să stăpânim fenomenul."
Cornel Mototolea şeful Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Galaţi
Ce a decis Guvernul
Magazinele care comercializează substanţe şi plante etnobotanice vor fi obligate să vândă numai produse omologate de către Ministerul Sănătăţii, Ministerul Agriculturii şi Ministerul Internelor. Surse oficiale, citate de Mediafax, au spus că procedura va fi reglementată printr-un ordin comun al celor trei miniştri. În paralel vor fi intensificate acţiunile de control derulate de inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Inspectorii vor avea dreptul să dispună închiderea magazinelor care nu respectă această obligaţie. La 10 februarie 2010, Executivul a emis o ordonanţă de urgenţă prin care a fost interzisă comercializarea unui număr de 36 de substanţe şi plante etnobotanice. Şi după emiterea acestei ordonanţe, sute de tineri au continuat să ajungă la spital în stare gravă.
„Indiferent ce vor face guvernanţii, eu tot voi vinde!"
Alin Rotaru, cel mai important distribuitor de produse etnobotanice din România Foto: Bogdan Dimofte
La sfârşitul anului 2010, Consiliul Local Galaţi a emis o hotărâre prin care interzicea comerţul cu substanţe etnobotanice. Măsura a fost luată pe baza faptului că, în primele 10 luni ale anului, la spital ajunseseră 88 de persoane intoxicate cu drogurile vândute sub denumirea de plante aromatice sau medicinale. Grav este că patru dintre persoanele intoxicate aveau sub 14 ani. Interdicţia nu a fost însă aplicată niciodată, iar Alin Rotaru, patronul reţelei SpiceShop (care aprovizionează peste 200 de magazine situate pe întreg teritoriul României), este sigur pe el.
Tupeu justificat
„Indiferent ce vor face guvernanţii, eu tot voi vinde. N-au ce să-mi facă. Au dat hotărâre de guvern şi au interzis unele produse. În secunda doi am adus altele, neinterzise. Dacă le interzic şi pe acestea, sunt pregătit să aduc altele. Şi tot aşa", spune, nonşalant, „mogulul etnobotanicelor".
Hotărârile de Consiliu
Local nici măcar nu-l emoţionează pe Rotaru. „O hotărâre de Consiliu Local nu poate să fie mai presus de lege, iar eu sunt acoperit legal. Ca urmare, pot să vă spun că nu avem niciun fel de probleme cu autorităţile. Lucrurile merg bine", a mai spus Rotaru.Dar, poliţiştii de la Serviciul Antidrog confirmă faptul că tupeul patronului firmei de etnobotanice este justificat. „Am luat mostre din produsele găsite şi le-am trimis la laborator (n.r. - la Constanţa).
Atât timp cât rezultatul indică faptul că nu sunt pe lista celor interzise, nu avem ce face", spune Viorel Gurău, şeful Serviciului Antidrog de la Poliţia Galaţi. „Legislaţia nu este bună. Dacă nu se iau măsuri în acest sens, nu se poate rezolva problema. Aceste magazine funcţionează ca simple societăţi comerciale, pentru că legea le permite. Nu putem decât să monitorizăm ceea ce se întâmplă. Totul ţine de legislaţie", a mai spus Gurău.
Venirea la Biserică
Acum 10 luni
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu