Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

duminică, 7 martie 2010

CELE MAI MARI DOUA PORUNCI ALE LEGII CELEI NOI

Poruncile legii celei noi


Care sunt cele mai mari doua porunci ale lui Hristos, sau porunci ale legii celei noi a lui Dumnezeu?

Prima porunca este: "Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau, cu toata inima ta, cu tot sufletul tau, cu tot cugetul tau si din toata puterea ta." Iar a doua este la fel ca aceasta: "Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti" (Matei XXII, 37-40; Marcu XII, 30-31).

Ce a spus Hristos despre importanta acestor doua porunci?

El a spus: "In aceste doua porunci se cuprind toata Legea si proorocii" (Matei XXII, 40). Si a mai spus: "Nu este alta porunca mai mare decat acestea" (Marcu XII, 31).

Aceasta inseamna cumva ca legea cea veche, a celor zece porunci dumnezeiesti,si-a pierdut insemnatatea si valoarea prin darea acestor doua porunci?

Nu. Aceasta inseamna numai ca iubirea pentru Dumnezeu si pentru aproapele nostru desavarseste intreaga lege veche, dupa cum spune si Apostolul: "Iubirea este deci implinirea legii" (Romani XIII, 10). Cu alte cuvinte: iubirea este mai presus de porunca si de oprire, caci ea infraneaza mai mult decat i se cere si face mai mult decat ne asteptam de la ea.

Ce inseamna a iubi pe Dumnezeu?

Inseamna a-L iubi mai mult decat orice, decat pe noi insine, familia, sau lumea, sau orice altceva din lume.

Ce inseamna a-L iubi pe Dumnezeu din toata inima noastra?

Inseamna a ne stramuta toate simtirile noastre intr-un singur simtamant de iubire fata de Dumnezeu.

Ce inseamna a-L iubi pe Dumnezeu din tot sufletul nostru?

Inseamna a ne ilumina si incalzi intregul nostru suflet cu iubire fata de Dumnezeu.

Ce inseamna a-L iubi pe Dumnezeu cu tot cugetul nostru?

Inseamna a ne calauzi toate gandurile noastre spre gandul iubirii lui Dumnezeu.

Ce inseamna a-L iubi pe Dumnezeu cu toata puterea noastra?

Inseamna a ne indrepta toate puterile vointei noastre spre o fapta bineplacuta lui Dumnezeu, iubirea noastra.

Ce inseamna a doua porunca a legii noi: "Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti"?

Inainte de toate, inseamna ca trebuie sa iubim pe Domnul Iisus Hristos, Omul desavarsit, ca pe cel mai drag si cel mai apropiat semen al nostru, iar prin El si pe ceilalti semeni ai nostri.

Este iubirea noastra fata de Iisus Hristos cuprinsa in prima porunca?

Cu adevarat este, dar acolo se intelege iubirea pentru El ca Dumnezeu, in acelasi timp cu Tatal si cu Duhul Sfant, iar aici se intelege dragostea fata de El ca om, modelul cel dintai al omului desavarsit, "Cel mai desavarsit dintre fiii oamenilor".

A vorbit Domnul Iisus Hristos despre datoria de a-L iubi?

Da, si a fost foarte limpede. El a spus: "Cine iubeste pe tata ori pe mama mai mult decat pe Mine, nu este vrednic de Mine; cel ce iubeste pe fiu ori pe fiica mai mult decat pe Mine, nu este vrednic de Mine" (Matei X, 37).

Apoi El a mai spus: "Cel ce Ma uraste pe Mine, uraste si pe Tatal Meu (Ioan XV, 23). "Precum M-a iubit pe Mine Tatal, asa v-am iubit si Eu pe voi" (Ioan XV, 9). Pe Petru l-a intrebat: "Simone, fiul lui Iona, Ma iubesti?" (Ioan XXI, 15). El pune aceasta intrebare fiecaruia dintre noi: "Ma iubesti?"

Si Sfantul Apostol Pavel spune: " Cel ce nu iubeste pe Domnul sa fie anatema!" (I Corinteni XVI, 22).

Ce putem spune atunci despre dragostea noastra fata de alti oameni?

Precum il iubim pe Dumnezeu prin Iisus Hristos, tot astfel iubim si pe oameni prin Iisus Hristos.

Este iubirea noastra fata de Iisus Hristos temelia iubirii fata de Dumnezeu si fata de oameni?

Este, caci daca iubim pe Hristos, Dragostea noastra, iubim si pe toti cei pe care El ii iubeste si pentru care a murit. Astfel, aceste doua porunci ne indatoreaza a-L iubi pe Iisus Hristos, Nepretuitul Mijlocitor dintre Dumnezeu si oameni. Daca nu avem iubire fata de El, insasi iubirea noastra fata Dumnezeu si oameni nu poate fi adevarata si deplina.

Ce mai este scris in Noul Testament despre dragoste?

Intr-adevar, foarte mult. De pilda: cunoasterea noastra despre Dumnezeu depinde de iubirea noastra fata de Acesta: "Acela care iubeste ...l-a cunoscut pe Dumnezeu, iar cel ce nu iubeste, nu cunoaste pe Dumnezeu, caci Dumnezeu este iubire." De asemenea, pacea noastra depinde de iubirea noastra fata Dumnezeu: "Dumnezeu este iubire si cel ce petrece in iubire, acela petrece in Dumnezeu si Dumnezeu in el" si "in dragoste nu este teama", iar unde nu exista teama, acolo este pace. Tot astfel, puterea si fericirea noastra dar, mai presus de toate, mantuirea noastra si viata vesnica sunt legate de dragostea noastra fata de Dumnezeu si fata de fratii nostri.

Cum ne aratam in chip vazut dragostea noastra fata de Dumnezeu?

Prin rugaciune si implinirea voii lui Dumnezeu.

Cum ne aratam in chip practic iubirea noastra fata de aproapele nostru?

Prin facere de bine. Cu alte cuvinte: fapte de milostenie, cuvinte, ganduri si rugaciuni, toate si intotdeauna in numele Domnului nostru Iisus Hristos si pentru El.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu