Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 18 mai 2011

ORTODOXIA-ATACATA CU FURIE DE CEI IN SLUJBA SATANEI

Pacat de sufletul lor. Ca, intamplator, cel care a realizat interviul este CTP, adica cel care spunea"Şi atunci trebuie să inventezi nişte concepte prin care să-i ghidezi spre ceea ce doreşti, fără intervenţie fizică. De aici necesitatea de Biserică şi de viaţă de apoi. Eu nu cred în această viaţă de apoi"

Interviu cu JIRI MENZEL de CRISTIAN TUDOR POPESCU. Opiniile regizorului ceh despre ortodoxism şi totalitarism: „Nicăieri nu o să găsiţi un rus care să-şi ceară scuze”


Cunoscutul regizor ceh, Jiri Menzel a fost invitatul jurnalistului şi filmologului Cristian Tudor Popescu într-un interviu pentru gândul.tv, unde a vorbit despre viitorul cinematografiei, despre importanţa publicului în sălile de film şi despre relaţiile dintre totalitarism şi religie.

Cunoscutul regizor ceh, Jiri Menzel a fost invitatul jurnalistului şi filmologului Cristian Tudor Popescu într-un interviu pentru gândul TV, unde a vorbit despre viitorul cinematografiei, despre importanţa publicului în sălile de film şi despre relaţiile dintre totalitarism şi religie.

Jiri Menzel este un reprezentant al noului val al cinematografiei ceheşti din anii '60. A fost distins cu premiul Oscar pentru cel mai bun film străin ("Trenuri strict supravegheate") în 1968, rămânând în actualitate şi în ziua de azi cu filme precum "L-am servit pe regele Angliei" (2006).

"În '68 l-am iubit pe Ceauşescu"

Jiri Menzel şi-a reamintit de momentele din 1968, când tancurile ruseşti puneau capăt mişcării de reformă din Cehia, iar Nicolae Ceauşescu vizita Praga în semn de susţinere a regimului lui Alexander Dubček.
"În acele momente, în care eram ameninţaţi de ruşi şi Ceauşescu a venit în vizită la Praga îl iubeam. Acum ştiu adevărul şi ştiu că s-a purtat mai rău decât comuniştii noştri. Imaginea mea de acum asupra lui Ceauşescu nu este una bună, dar atunci l-am văzut doar ca o persoană care s-a pus contra lui Brejnev, a povestit Jiri Menzel.
Regizorul ceh a lămurit şi fenomenul unic petrecut în Cehia, după 1989. Faţă de celelalte ţări din blocul comunist, Cehia s-a distanţat în loc să se apropie de religie.

"Cehia are un motiv istoric. Nouă ne-a fost impusă credinţa catolică, dar nu a fost aproape de sufletul nostru. Pentru că ne-a fost impusă, am avut mereu o atitudine laxă faţă de religie", a spus Jiri Menzel, continuând să arate felul în care diferitele confesiuni creştine modelează dezvoltarea unui popor.

"Catolicii au avut noroc cu mişcările protestante. Protestanţii au învăţat să fie independenţi, catolicii nu chiar în aşa mare măsură. De aceea, dacă treceţi din Germania protestantă în Franţa catolică veţi vedea că aţi trecut dintr-o ţară curată şi civilizată într-una haotică. De asemenea, în ţările scandinave, care sunt protestante corupţia este la cel mai mic nivel, în timp ce, dacă ne uităm la Italia catolică, avem parte de corupţie generalizată", a spus regizorul, trecând apoi la ortodoxism.

"Şi mai rău este în ţările ortodoxe. Nu e vorba nici măcar de corupţie, e vorba de apatie. Apatie care a făcut ca ruşii să accepte atât de uşor comunismul şi biserica pravoslavnică să găsească imediat puncte comune cu puterea comunistă", a spus Jiri Menzel, trecând apoi la descrierea mentalităţilor germanilor şi a ruşilor în prezent.

"După zeci de ani, deşi nu mai trăieşte niciun german implicat în al Doilea Război Mondial, Germania tot mai plăteşte compensaţii evreilor, germanii încă îşi mai cer scuze, încă au mustrări de conştiinţă. Pentru ruşii ortodocşi, ce-a fost, a fost, aşa a vrut Dumnezeu. Nu o să găsiţi nicăieri un rus care să-şi ceară scuze".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu