Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

duminică, 9 ianuarie 2011

IN ATENTIA DOAMNELOR!!!

Estrogenul contribuie la dezvoltarea celulelor canceroase

Estrogenul poate contribui la dezvoltarea cancerelor din zona capului şi a gâtului în cazul tinerelor femei, potrivit unui studiu al cercetătorilor americani publicat în Cancer Prevention Research, informează bbc.co.uk. Această asociere ar putea să explice motivul pentru care aceste tipuri de cancer se întâlnesc mai frecvent în rândul femeilor tinere, spun autorii acestui studiu, cercetători la Centrul de Oncologie Fox Chase din Philadelphia.

Estrogenul ajută celulele precanceroase, prin activarea unei enzime, să se deplaseze în organism şi să se dividă, susţin oamenii de ştiinţă. În ulti­mii 10 ani, s-a remarcat o creştere a numărului de cazuri de cancer la cap şi gât în rândul tinerelor femei, dar cel mai mare număr se înregistrează încă în rândul bărbaţilor cu vârste între 50 şi 74 de ani, fumatul şi consumul de alcool numărându-se printre factorii de risc.

Autorii studiului au efectuat teste în laborator care au indicat că estrogenul activează enzima CYP1B1. Fenomenul a fost remarcat însă numai la celulele precanceroase şi nu în cele sănătoase sau cele care sunt deja bolnave. În momentul în care activitatea enzimei a fost blocată, celulele precanceroase nu au mai avut capacitatea de a se deplasa în organism sau de a se divide cu aceeaşi intensitate.

Margie Clapper, coordonatorul acestui studiu, a declarat că prin dezactivarea enzimei s-ar putea încetini sau bloca dezvoltarea leziunilor.

Cancerele din zona capului şi gâtului, inclusiv cele orale, la limbă şi la gât, afectează anual, numai în Marea Britanie, aproximativ 9.000 de persoane.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu