Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 5 ianuarie 2011

UNDE SE VA AJUNGE???

WSJ: 100 de bănci americane ajutate financiar de Guvernul SUA în timpul crizei sunt în „stare şubredă”. În total, 11% din instituţiile financiare de peste Ocean au dificultăţi decembrie (Gîndul)

Aproape 100 de bănci din SUA care au primit fonduri din partea guvernului federal în timpul crizei dau semne că sunt în pericol. Totalul, rezultat în urma unei analize a rezultatelor financiare din al treilea trimestru făcute de Wall Street Journal (WSJ), este mai mare faţă de cele 86 bănci aflate în situaţie dificilă după trimestrul al doilea.
Pe scurt, analiza WSJ a scos la iveală niveluri de capital în erodare, multe credite neperformante şi avertismente de la autorităţile de reglementare. Cele 98 de bănci aflate în "stare şubredă" au primit mai mult de 4,2 miliarde dolari drept infuzii de la Departamentul de Trezorerie american în cadrul programului de sprijinire a instituţiilor financiare din SUA, denumit TARP. Când TARP a fost creat, în octombrie 2008, oficialii guvernamentali au declarat că va ajuta doar băncile sănătoase.
Cum s-au pierdut 2,7 miliarde dolari
Cu toate acestea, şapte destinatari ai fondurilor din cadrul acestui program au falimentat deja, ceea ce înseamnă că mai mult de 2,7 miliarde dolari din fondurile TARP au fost pierdute. Cele mai multe bănci cu probleme care au primit fonduri sunt de dimensiuni mici, fiind afectate de programele de creditare pe care nu au putut să le recupereze. Dimensiunea medie a activelor celor 98 bănci a fost de 439 milioane dolari, la nivelul lunii septembrie. Infuzia medie TARP pentru fiecare a fost 10 milioane dolari, notează WSJ.
" Noi înţelegem cu siguranţă şi recunoaştem faptul că unele instituţii mai mici se confruntă cu stres", a declarat David Miller, director de investiţii la Departamentul de Trezorerie şi Stabilitate Financiară, care derulează Programul TARP. El a menţionat că Congresul a fost cel care a mandatat băncile de toate mărimile să fie eligibile pentru infuzii financiare, adăugând că investiţiile guvernului în cadrul programului de salvare a băncilor per ansamblu funcţionează bine.
Chris Cole, consilier senior de reglementare la Comunitatea Independentă a Bancherilor din America, un grup comercial, a anunţat că băncile mici sunt într-o formă mai rea decât băncile mai mari deoarece cele mai mari au primit şi alte ajutoare în plus, faţă de TARP.
• Un purtător de cuvânt al Federal Deposit Insurance Corp (FDIC) a refuzat să comenteze analiza Wall Street Journal, care, de asemenea, a calculat că 814 din cele 7.760 bănci şi instituţii de economii din SUA au dificultăţi, numărul lor fiind în creştere, de la 729 la sfârşitul trimestrului al doilea. Lista oficială a FDIC cu bănci cu probleme, raportate la alte criterii de analiză decât cele folosite de analiştii WSJ, include 860 instituţii financiare, adică 11% din total. Băncile nu sunt identificate public.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu