Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

duminică, 9 ianuarie 2011

A VENIT RANDUL PORTUGALIEI! CINE URMEAZA?

Germania şi Franţa vor să forţeze Portugalia să ceară ajutor financiar european

Germania şi Franţa vor să forţeze Portugalia să ceară asistenţă financiară prin intermediul programului de salvare european, potrivit publicaţiei Der Spiegel.

Publicaţia menţionează că "experţii guvernamentali" din Germania şi Franţa apreciază că guvernul portughez nu se va mai putea, în curând, finanţa de pe pieţe.

"A fost tras semnalul de alarmă atunci când Portugalia a propus săptămâna trecută dobânzi de 3,69% pentru o emisiune de obligaţiuni scadente la şase luni. Pentru comparaţie, în aceeaşi zi, Germania a plasat pe piaţă obligaţiuni cu scadenţa la zece ani şi dobânzi de 2,87%", notează Der Spiegel.

Portugalia trebuie să ceară rapid asistenţă financiară europeană pentru a evita propagarea crizei datoriilor în Spania sau Belgia. În acelaşi timp, membrii zonei euro trebuie să se angajeze să asigure toate mijloacele necesare pentru protejarea monedei unice, furnizând mai multe resurse actualului mecanism de susţinere, de 750 de miliarde de euro, subliniază publicaţia.

Ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schäuble, şi omologul său francez, Christine Lagarde, s-au întâlnit vineri la Strasbourg pentru a discuta în legătură cu problemele monedei euro. Cei doi oficiali se aşteaptă ca guvernul de la Lisabona să fie greu de convins, în condiţiile în care Portugalia dispune de oameni în poziţii importante în structurile europene, respectiv Victor Constancio, vicepreşedintele Băncii Centrale Europene , şi José Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene.

După Grecia şi Irlanda, Portugalia este considerată de analişti ca următoarea ţară care ar putea cere ajutor internaţional, în pofida măsurilor severe de austeritate implementate de guvern pentru reducerea deficitului bugetar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu