Sincer, eu cred ca vor sa incurajeze internet banking, adica on-line, adica.... totul electronic!!!!
Cum au ajuns bancherii să taxeze şi primirea de bani în cont
Clienţii băncilor trebuie să scoată bani din buzunar şi atunci când încasează bani în cont prin ordin de plată sau depunere de numerar la ghişeu, nu doar atunci când fac o retragere de numerar, comisioanele fiind văzute de bancheri ca noi surse de venituri într-un moment în care vânzările de credite nu reuşesc să-şi revină.
Dacă în cazul operaţiunilor cu numerar la ghişeu bancherii vin cu justificarea că taxele sunt menite să acopere costurile de funcţionare ale reţelei, în cazul încasărilor prin virament bancar explicaţiile sunt greu de găsit, mai ales că iniţiatorul plăţii este la rândul său taxat.
Din punct de vedere legal, băncile pot percepe astfel de comisioane doar în cazul în care acestea sunt specificate în contractele încheiate cu clienţii şi au fost acceptate de către aceştia, potrivit Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC).
Au existat însă şi cazuri în care băncile au fost sancţionate pentru că au introdus aceste comisioane ulterior semnării contractului fără a-şi informa clienţii.
"Noi putem interveni doar atunci când clientul nu a fost informat în legătură cu modificările efectuate după semnarea contractului. Am avut sesizări în acest sens şi am făcut verificări, iar acolo unde am constatat existenţa unor subclauze introduse fără acordul consumatorului am dat şi sancţiuni", a declarat Constantin Cerbulescu, preşedintele ANPC.
De cele mai multe ori băncile taxează încasările în cont prin ordine de plată emise de clienţii altor bănci. BRD percepe însă un comision de 2 lei şi pentru încasarea banilor printr-un ordin de plată emis de un alt client al băncii, în timp ce în cazul unei tranzacţii interbancare beneficiarul este taxat cu 3 până la 10 lei în funcţie de suma primită.
Comisionul plătit de clienţii Bancpost pentru încasările în cont printr-o tranzacţie interbancară variază între 3,5 şi 22,5 lei în funcţie de suma transferată, în timp ce la Volksbank comisionul se situează între 1,7 şi 22 de lei.
Şi Raiffeisen îşi taxează clienţii cu 3 până la 7 lei pentru sumele încasate dintr-un cont deschis la o altă bancă.
UniCredit Ţiriac Bank are un comision fix de 1 leu indiferent de valoarea tranzacţiei, un comision similar urmând să aplice şi banca de stat CEC Bank începând din martie. Grecii de la Alpha Bank percep un comision diferenţiat cuprins între 2 şi 7 lei.
ING nu percepe comision pentru încasările în cont prin ordin de plată, dar taxează cu 7 lei clienţii care merg la ghişeu să depună bani în cont.
BCR nu taxează nici încasările interbancare, nici depunerile de numerar în contul propriu, dar percepe un comision de 4-10 lei pentru depunerile în contul curent al altui client.
Pendula vieții
Acum o săptămână
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu