Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

duminică, 9 ianuarie 2011

MOTIVE SA FIM MANDRII CA SUNTEM ROMANI: ROMANCE CELEBRE

Romance de top in Europa, in lume si la noi
Suntem obisnuiti cu personalitati de origina romana care au stralucit in strainatate, depasind virtuozitatea si talentul altora. De cele mai multe ori, este vorba de performanta barbatilor.

Intrucat performantele feminine trec adesea sub tacere, n-am socotit lipsit de interes sa amintesc numai cateva, care vorbesc de la sine.

1. Prima femeie inginer din Europa: Elisa Leonida Zamfirescu. Nascuta la 10 noiembrie 1887, este respinsa la Scoala de Poduri si Sosele Bucuresti (viitoarea Politehnica), intrucat erau de preferat studentii barbati. Nu se descurajeaza si, in anul 1909, este admisa ca studenta la Academia Regala Tehnica din Germania, unde devine prima femeie inginer din lume, in anul 1912.

2. Prima femeie doctor in drept, din lume, Sarmiza Bilcescu. Nascuta in Romania, la 25 aprile 1867, este prima femeie admisa la facultatea de drept din Paris, pe care o absolva in 1890, obtinand, tot acolo, si doctoratul in drept.

3. Aurora Gruescu (1914-2005), prima romanca intrata in Guinnes Book si prima femeie inginer silvicultor din lume. La facultatea de silvicultura din Bucuresti, a fost singura studenta, alaturi de 130 baieti.

4. Prima romanca membra a academiei Franceze, Elena Vacarescu, nascuta in 1864, este cunoscuta in lumea mondena romaneasca nu atat prin aceasta performanta notorie, cat prin romanul de dragoste trait in preajma printului mostenitor Ferdinand a Romaniei, cu care nu s-a putut casatori, datorita opozitiei regelui Carol I. A avut o bogata activitate literara si politica la Paris.

5. Prima femeie avocat din Romania, Elena Negruzzi. A fost admisa la baroul din Iasi, prin hotarare judecatoreasca, dupa ce, timp de sase ani, cererile ei erau sistematic respinse pe motiv ca nu este barbat.

6. Prima femeie care a escaladat varful Moench din Alpii elvetieni, unde a infipt tricolorul Romanesc: Elena Ghica. Fiica a marelui ban Dimitrie Ghica si nepoata a domnitorilor din aceasta familie, Elena Ghica, a primit o educatie aleasa. La varsta de zece ani, cunostea noua limbi straine, pictura si pianul. La 14 ani a tradus in limba germana Iliada lui Homer.

7. Prima femeie profesor universitar in invatamantul de arta din Europa, Cecilia Cutescu-Storck (nascuta in 1879). In tara este cunoscuta ca fiind prma femeie care a executat pictura murala (decoratiunile interioare la banca Marmorosch Blank)

8. Iirina Burnaia (1909-1997) a fost prima femeie pilot din lume care a traversat in zbor muntii Carpati. Este cunoscuta prin numele de imprumut "Burnaia", numele real fiind Irina Cioc.

9. Smaranda Braescu, prima aviatoare de origina romana, care a doborat un record mondial feminin de saltul cu parasuta, de la 6.000 m, in anul 1931. In anul urmator, 1932, a dobrat recordul mondial absolut de salt cu parasuta (barbati-femei), de la inaltimea de 7.233 de metri. Tot ea a fost primul aviator european ce a obtinut un brevet de pilot in SUA.

10. Prima cantareata romana pentru care un mare compozitor Italian a scris rolul titular dintr-o opera a fost Hariclea Darclee. Compozitorul este celebrul Giacomo Puccini, iar opera este celebra "Tosca".

Premiera a avut loc in anul 1899, inregistrand un rasunator succes. Un clasament facuta de societatea americana "Opera America" claseaza "Tosca" printre cele mai jucate 20 opere in Amerca de Nord.

Fata de cat am dat noi, pana acum, acestei Europe, la usa careia asteptam, cam cu caciula in mana sa ne primeasca in spatiul Schengen, parca mi-as dori ca si noi sa asteptam din partea aceleiasi Europe, cel putin un "merci" sau un "danke schon".

Un comentariu:

  1. Destinele unor romanca celebre din secolul trecut pe :
    http://deieri-deazi.blogspot.ro
    Sper sa va placa.

    RăspundețiȘtergere