Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

marți, 15 iunie 2010

DESPRE OBIECTELE SFINTE

DESPRE OBIECTELE SFINTE

Socotim obiecte sfinte toate cele sfintite si inchinate slujirii lui Dumnezeu. Acestea sunt: bisericile, sfintele vase din Sfantul Altar, steagurile, sfintele vesminte preotesti, cartile sfinte de cult.

Printre cele mai de seama obiecte sfinte sunt: Sfanta Cruce, icoanele si sfintele moaste.

De ce socotim crucea un obiect sfant?

Pentru ca pe cruce a murit Hristos pentru mantuirea noastra. Crucea a fost intotdeauna cinstita ca un steag comun al crestinismului, ca un insemn al biruintei asupra Satanei si asupra tuturor vrajmasilor lui Hristos.

De cand folosesc crestinii semnul Sfintei Cruci?

Din timpul apostolilor.

In ce chip ne ajuta semnul Sfintei Crucii?

Ne da curaj, cand ne temem, smerenie in vreme de boala, izbavire de violenta, nadejde in deznadajduire.

Oare tot ajutorul vine din materia din care este facuta crucea?

Nu, ci de la Hristos prin cruce.

De ce tocmai prin cruce?

Ca sa ne aminteasca de faptul ca oamenii au primit mantuirea vesnica prin patimirile Mantuitorului nostru pe cruce.

In ce chip cinsteste Biserica Sfanta Cruce?

Prin folosirea ei la fiecare sfanta slujba si la fiecare rugaciune inauntrul sau in afara bisericii; Prin inchinarea a doua zile din saptamana praznuirii Sfintei Cruci, miercuri si vineri, cand avem citiri si cantari despre Rastignirea si patimile lui Hristos si despre sensul acestor patimi - spre a nu le uita.

Ce cantare speciala inchinata Sfintei Cruci se canta in zilele de miercuri si vineri?

Cantarea se numeste Luminanda (Exapostilaria) si graieste astfel: "Crucea este pazitoare a toata lumea. Crucea, podoaba Bisericii. Crucea, stapania imparatilor. Crucea, intarirea credinciosilor. Crucea, slava ingerilor si ranirea diavolilor."


ICOANA FACATOARE DE MINUNI DIN CATEDRALA SF PETRU SI PAVEL-CONSTANTA

SFINTELE ICOANE

Ce infatiseaza icoanele?

Mai intai de toate, infatiseaza chipul Mantuitorului nostru Iisus Hristos si intamplari din viata Sa dramatica. Cele infatisate in scris in Evanghelie, sunt infatisate ochilor nostri si in culoare, zugravite pe peretii bisericilor, pe lemn sau pe alta materie. Cele ce sunt istorisite prin citire urechilor noastre, ne sunt istorisite prin vedere ochilor nostri.

Pe cine mai infatiseaza icoanele?

Infatiseaza si pe Preasfanta Fecioara Maria, ingerii si sfintii.

De ce nu dam cinstire si altor fapturi sau lucruri, ci numai ingerilor si sfintilor?

Pentru ca ingerii si sfintii sunt legati de persoana dumnezeiasca a Mantuitorului nostru Iisus Hristos si reprezinta singurele fapturi care au vrednicie vesnica. Restul fapturilor create sunt spre ajutor si au vrednicie vremelnica.

Care este semnificatia fundamentala a icoanelor ingerilor si sfintilor?

In esenta icoanele reprezinta domnia puterilor mai presus de fire asupra puterilor firii.

Noi cinstim icoanele ca pe obiecte materiale?

Nicidecum. Noi nu veneram pe nimeni si nimic decat numai pe Preasfanta Treime in Unime - UNUL DUMNEZEU. Dar noi cinstim pe sfinti ca pe cei mai buni copii ai lui Dumnezeu si urmatori ai lui Hristos; si le cinstim chipurile in chip deosebit, asa cum copiii cinstesc fotografiile parintilor sau fratilor lor.

Sunt icoanele altceva mai mult decat tablouri cu infatisari ale lui Hristos si ale sfintilor Sai si altceva mai mult decat un simbol al cinstirii pe care noi o avem pentru ei?

Ele sunt mai mult decat atat. Icoanele sfintite sunt canale ale puternicului har dumnezeiesc care da tamaduire, innoieste, lumineaza, daruieste curaj si mustra. Atat de mult iubeste Domnul Dumnezeu pe sfintii si mucenicii Sai, casnicii Sai, incat a dat putere chiar si chipurilor zugravite ale acestora cand sunt cinstite, si numelor lor cand sunt chemate spre ajutor.

Cum ne putem incredinta de aceasta?

Prin felurita experienta a Bisericii de-a lungul multor generatii, precum si prin experienta generatiei noastre, si prin lucrarea facatoare de minuni a icoanelor.

De ce cinstirea si chemarea sfintilor nu a fost asemenea inainte si dupa Hristos?

Pentru ca toti s-au aflat in Iad pana cand Hristos a coborat acolo si le-a eliberat sufletele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu