A sosit si al treilea portavion ...
Surse militare citate de Debkafile au declarat ca in largul coastelor iraniene si-a facut simtita prezenta al treilea portavion destinat sa participe la atacul iminent asupra regimului condus de Mahmoud Ahmadinejad. Portavionul este insotit de nave amfibii de asalt si de inca 4000 de puscasi marini, care ridica astfel numarul combatantilor americani din zona la peste 10.000 de oameni. Grupul USS Nassau (LHA-4) insotit de nave amfibii si sustinut de flota a cincea, aflata in Bahrain, patruleaza deja in zona Stramtorii Bab el-Mandeb. Prezenta flotei a fost confirmata si de regimul de la Teheran, care si-a retras "navele umanitare" pentru Gaza de teama ca fortele americane le vor intercepta. Acest lucru ar fi fost posibil in urma noilor sanctiuni impuse Iranului de Natiunile Unite pentru programul sau nuclear.
Al treilea grup, in care este inclus si portavionul Nassau, cuprinde 3000 de puscasi marini, sase avioane de atac cu decolare verticala AV-HB Harrier, patru elicoptere AH-1W Super Cobra, 12 elicoptere Sea Knight si CH 53 Sea Stallion, precum si elicoptere convertibile in avioane rapide V-22 Osprey, capabile sa aterizeze in orice conditii.
Uriasul portavion are 1400 de cabine, care asigura cazarea pentru intreg Corpul Expeditionar 24 al marinei americane. Grupul de atac mai cuprinde nava USS Mesa Verde, la bordul careia se afla 800 de puscasi echipati pentru debarcare rapida, precum si nava USS Ashland, cu 400 de puscasi si 102 militari specializati in actiuni de comando, pentru operatiuni in spatele liniilor inamice. USS Ashland a fost in 2005 tinta unui atac marca Al Qaeda, cu rachete Katiusa. Nava se afla pe atunci in portul iordanian Aqaba, aflat in apropierea portului israelian Eilat. Una dintre rachete a explodat in aeroportul Eilat. Nava a reusit sa iasa din port la timp pentru a evita sa fie lovita in plin, potrivit Debkafile.
Iranul acuza CIA de razboi psihologic
Aceste noi intariri reprezinta o injectie masiva de forte navale, aeriene si terestre care completeaza Armada americana desfasurata in ultimele luni in Golful Persic, Marea Rosie si Oceanul Indian. Grupul de atac condus de portavionul Harry S. Truman, format din 12 nave de lupta, se indreapta, prin Marea Arabiei, spre Chah Bahar, cea mai mare baza navala a Gardienilor Revolutiei, aflata in apropierea granitei dintre Iran si Pakistan. Baza adaposteste si cele multe dintre unitatile speciale de comando ale Iranului. Tot in Marea Arabiei patruleaza si Grupul de Atac condus de portavionul USS Dwight D. Eisenhower.
Pe de alta parte, Iranul acuză Agenţia Centrală de Informaţii din SUA că poartă "un război psihologic", subliniind că CIA ştie că programul nuclear iranian nu are scopuri militare, relateaza Mediafax. Teheranul a făcut acest anunţ după declaraţiile directorului CIA, Leon Panetta.
"Acest gen de declaraţii fac parte dintr-un război psihologic lansat pentru a se forma o viziune negativă asupra activităţilor nucleare paşnice ale Iranului", a reacţionat purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Ramin Mehmanparast. "Oficialii militari americani şi în special serviciile de informaţii ştiu mai bine decât oricine că programul nuclear iranian nu are scopuri militare", adaugă oficialul iranian.
Duminică, Leon Panetta a declarat că Iranul dispune de suficient uraniu îmbogăţit pentru a fabrica două arme nucleare, adăugând că această ţară poate obţine o bombă atomică în doi ani.
Ahmadinejad trage de timp
Iranul a amânat până în luna august negocierile cu marile puteri privind controversatul său program nuclear, ca o măsură de retorsiune faţă de adoptarea de noi sancţiuni împotriva Teheranului, a declarat luni preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad, care a condiţionat reluarea discuţiilor în respectivul dosar, informează agenţiile de presă internaţionale, citate de Agerpres.
"Întârziem negocierile din cauza relei lor conduite şi a adoptării unei noi rezoluţii" de către Consiliul de Securitate al ONU, care sancţionează Iranul din cauza refuzului său de a pune capăt acţiunii de îmbogăţire a uraniului, a răspuns şeful statului iranian, la o întrebare formulată într-o conferinţă de presă la Teheran.
"Nu vor avea loc negocieri înainte ca luna (iraniană) Mordad să ia sfârşit (22 august) la mijlocul Ramadanului", luna postului musulman. "Este amenda pe care ei (occidentalii) trebuie să o plătească pentru a învăţa ce este politeţea şi cum trebuie să te adresezi celorlalte naţiuni", a continuat preşedintele iranian, referindu-se la sancţiunile votate la 9 iunie de Consiliul de Securitate al ONU împotriva Iranului, pe care îl acuză de lipsă de transparenţă şi cooperare în programul său nuclear.
Mahmoud Ahmadinejad a afirmat că discuţiile Iranului cu aşa-numitul ''Grup de la Viena" (SUA, Rusia, Franţa), desfăşurate sub egida Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA) şi care se referă la un eventual schimb de combustibil nuclear, ar trebui să mai includă Brazilia şi Turcia.
"Suntem gata la un schimb de combustibil pe baza Declaraţiei de la Teheran", semnată în primăvara acestui an de Iran, Turcia şi Brazilia, a spus Ahmadinejad. "Componenţa negocierilor trebuie schimbată", inclusiv la discuţiile cu G5+1 (cele cinci state membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU: China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, SUA), plus Germania, până acum principalul interlocutor al Iranulului în dosarul său nuclear, a continuat preşedintele iranian.
De asemenea, marile puteri trebuie să explice "care este scopul negocierilor" şi să-şi "precizeze cu claritate poziţia privind armele nucleare pe care le posedă regimul sionist", a conchis Ahmadinejad, citat de Agerpres.
Sorin Avram
sursa:agentia.org
Pendula vieții
Acum 4 săptămâni
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu