Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

marți, 1 iunie 2010

SA NE PREGATIM PENTRU RAZBOI? O INTREBARE CARE MA PREOCUPA DE CATEVA LUNI

Orientul Mijlociu sta sa explodeze: Iranul ameninta Israelul.
Turcia a cerut o reuniune de urgenta a NATO

Presedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, a acuzat marti Israelul ca planuieste un "atac de amploare" impotriva Fasiei Gaza, adaugand ca acesta va provoca o "furtuna de furie in regiune, care va dezradacina" statul evreu. De asemenea, ambasadorii statelor membre NATO vor organiza marti o reuniune speciala la cererea Turciei, in urma incidentului naval din largul Fasiei Gaza, a anuntat luni purtatorul de cuvant al NATO, James Appathurai. "Avem informatii precise ca ei (israelienii) au planificat un atac de amploare impotriva Fasiei Gaza, pentru a compensa esecurile din trecut", a declarat Ahmadinejad, in cadrul unui discurs difuzat de televiziunea publica. "Va avertizez. Daca de aceasta data comiteti o crima impotriva Fasiei Gaza, furtuna de furie provocata in regiune va va dezradacina", a adaugat el, potrivit Mediafax. "O reuniune a Consiliului Atlanticului de Nord", care reuneste cei 28 de ambasadori ai tarilor membre NATO "este in pregatire pentru maine dupa-amiaza, la cererea autoritatilor turce", la Bruxelles, la sediul aliantei, a declarat Appathurai pentru AFP. Premierul turc Recep Tayyip Erdogan declarase anterior la Santiago, in Chile, ca tara sa va cere NATO sa convoace o reuniune de urgenta dupa asaltul comandourilor israeliene impotriva unui convoi umanitar international cu destinatia Gaza, care a provocat victime in randul cetatenilor turci. "Presupun ca turcii vor sa discute despre incidentul naval" din largul Fasiei Gaza, care s-ar fi soldat cu moartea a noua persoane, potrivit armatei israeliene, dintre care numerosi turci, potrivit diverselor surse. Vaporul pe care s-au produs incidentele naviga sub pavilion turc. "NATO este profund preocupata de pierderile de vieti omenesti in cadrul incidentului de la bordul acestei nave", a declarat alianta militara occidentala intr-un comunicat.

"Asteptam informatii mai detaliate care sa permita stabilirea faptelor", a adaugat aceasta. "NATO nu are compententa de a se ocupa de urmarile acestui tip de incidente. Turcia nu a invocat articolul 5, care prevede acordarea de asistenta oricarui aliat atacat, dar, dat fiind ca multi cetateni turci par sa figureze printre victime, este de inteles ca vrea sa declanseze consultari politice cu partenerii sai", a apreciat un diplomat.

In acelasi timp, Israelul va impiedica orice alt vapor cu ajutoare internationale sa intre in apele Fasiei Gaza, a avertizat marti adjunctul ministrului Apararii, Matan Vilnai. "Nu vom permite vapoarelor sa ajunga in (Fasia) Gaza si sa aprovizioneze ceea ce a devenit o baza terorista care ameninta Israelul", a declarat Vilnai pentru postul public de radio.

Responsabilii "Flotilei libertatii", care au organizat convoiul umanitar international abordat luni de comandouri ale marinei israeliene, au anuntat ca alte doua nave se afla in drum spre Fasia Gaza. Una dintre organizatoare, Greta Berlin, a precizat, totodata, ca urmatoarea incercare de spargere a blocadei israeliene impotriva Fasiei Gaza va avea loc abia peste cateva zile. Cargoul "Rachel Corrie se afla, in prezent, in largul coastelor Italiei, iar celalalt vapor se afla in reparatii", a declarat ea, referindu-se la nava avariata la sfarsitul saptamanii, care, in opinia activistilor propalestinieni, a fost "sabotata". Raidul violent impotriva flotilei propalestiniene cu ajutoare aflata in drum catre Fasia Gaza a suscitat, luni, proteste internationale, multe tari considerandu-l "disproportionat".

"Nu exista nicio indoiala ca aceasta flotila trebuia oprita. Evident, recunosc faptul ca imaginile nu sunt foarte bune si admit ca au existat erori in evaluarea situatiei unuia dintre vapoare", a declarat Vilnai. "Vom trage din aceasta concluziile care se impun", a adaugat el. "Militarii au reactionat cum trebuia. Ei credeau ca au de a face cu militanti ai unei cauze umanitare, dar au avut de a face cu huligani. Nu au fost omorati noua militanti pentru pace, ci huligani", a subliniat adjunctul ministrului israelian al Apararii. "Nu exista o criza umanitara in (Fasia) Gaza, dar recunosc ca acolo viata este dificila", a adaugat el.

Patru sute optzeci de pasageri care se aflau la bordul flotilei pentru Fasia Gaza a militantilor propalestinieni atacata de Marina israeliana erau detinuti marti in Israel, in timp ce alti 48 erau pe cale de a fi expulzati, a anuntat postul public de radio israelian. Cei 480 de detinuti sunt regrupati intr-o inchisoare din Ashdod, in sudul Israelului, in timp ce alti 48 au fost condusi spre aeroportul international Ben Gurion, pentru a fi expulzati in tarile lor de origine. De asemenea, alti 45 de pasageri, majoritatea de origine turca, erau spitalizati in diferite unitati. Potrivit unui bilant prezentat de armata, in timpul asaltului asupra uneia dintre navele flotilei propalestiniene au fost ucise noua persoane, toti pasageri civili, iar sapte militari israelieni au fost raniti.

Raidul israelian impotriva flotilei propalestiniene a fost "o provocare premeditata si scandaloasa", iar organizatorii sai au avut legaturi cu al-Qaida si Hamas, a declarat, luni, la Ierusalim, adjunctul ministrului israelian de Externe, citat de Jerusalem Post in editia electronica. Convoiul de nave care se deplasa spre Fasia Gaza "era o armada de ura si violenta", a afirmat Danny Ayalon luni dimineata, la o conferinta de presa organizata la Ierusalim. "Intentia lor a fost violenta, metodele au fost violente si rezultatele au fost, din nefericire, violente. Israelul regreta pierderea de vieti si a facut tot posibilul pentru a evita acest rezultat. Organizatorii transportului nu s-au supus apelurilor fortelor noastre, in aceasta dimineata, de a le urma pasnic si de a incheia pasnic acest eveniment ", a spus el, adaugand ca patrunderea flotilei in Gaza ar fi creat "un coridor de contrabanda cu arme".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu