Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 12 martie 2011

ASA CA NE INTREBAM: CUI PRODEST?


Presedintele Colegiului Medicilor nu este de acord cu introducerea cardurilor de asigurari de sanatate

Cardurile de asigurari de sanatate reprezinta o lipsa de protectie a informatiilor strict personale, iar dosarul patologic al pacientului nu trebuie trecut pe acestea, a declarat, pentru NewsIn, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, prof. dr. Vasile Astarastoae.

In timp ce dr. Marius Filip, de la Directia Generala Evaluare a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), sustine ca introducerea cardului de asigurari de sanatate va reduce considerabil birocratia, iar spargerea datelor de pe acesta necesita o perioada indelungata de timp, de aproape 300 de luni, Astarastoae este de alta parere.

Consider ca nu exista sistem pe care hackerii sa nu-l poata sparge intr-un timp foarte scurt. Nu vreau sa bag panica in randul populatiei, dar daca acest card va fi introdus, cei care sustin acest demers trebuie sa isi asume pe deplin responsabilitatea pentru efectele ce pot aparea. Orice elemente referitoare la patologia pacientului trebuie trecute pe card numai cu acceptul acestuia”, a punctat Vasile Astarastoae.

Cardurile nationale de sanatate se vor emite individual, pentru fiecare asigurat avand varsta de minimum 14 ani. Cipul cardului de sanatate ar urma sa contina date privind istoricul medical al titularului, dovada achitarii contributiilor pentru sanatate, grupa sanguina, RH-ul, precum si dispozitia sa privind donarea de organe. Cardurile de sanatate ar putea deveni operationale din 2011.
sursa: ziuaonline

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu