Lista celor mai toxice băuturi, care atacă ficatul şi predispun la diabet
Băuturile alcoolice dulci, fresh-urile amestecate cu votcă, băuturile "light", sucurile carbogazoase şi energizantele sunt lichidele care afectează sănătatea
Medicii nutriţionişti susţin că tot mai mulţi români au tendinţa de a bea tot mai puţină apă, lichid esenţial bunei funcţionări a organismului. Potrivit specialiştilor, apa este înlocuită cu băuturi care nu oferă corpului niciun nutrient, ba mai mult afectează organe vitale, precum ficatul. gândul oferă o listă a băuturilor toxice şi arată care sunt pericolele la care ne expunem atunci când le bem.
Băuturile alcoolice dulci, precum crema de whisky sau lichiorul de cafea, fresh-urile amestecate cu votcă, sunt mai periculoase decât cele clasice, avertizează nutriţioniştii, deoarece aceste licori pot duce la apariţia cirozei . Prof. univ. dr. Maria Moţa, şeful Clinicii de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice a Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova, spune că printre acţiunile nocive pe care le pot produce astfel de băuturi se numără leziunile hepatice şi creşterea nivelului trigliceridelor - o formă de grăsime din sânge. "În plus, din cauza faptului că ele sunt dulci, pot afecta nervii periferici, ducând la neuropatia alcoolică", adaugă prof. dr. Moţa. Prof. univ. dr. Carol Stanciu, preşedintele Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie, menţionează că această combinaţie de alcool cu zahăr este una total neinspirată. "Aceste băuturi au o concentraţie mare de alcool şi persoanele care le consumă un timp îndelungat riscă să facă pancreatită şi, apoi, să se îmbolnăvească de ciroză, spune prof. dr. Stanciu.
"Atenţie la sucurile din fructe cu emblema «fără zahăr adăugat», deoarece acest tip de suc are conţinutul său propriu de zahăr şi, chiar dacă nu se adaugă zahăr din exterior, valoarea calorică a unui pahar depăşeşte 100 de kilocalorii", spune pentru gândul Mihaela Bilic. Un fresh de portocale poate conţine până la 150 - 180 de kilocalorii la un pahar.
Băuturile carbogazoase dăunează digestiei, siluetei, sunt contraindicate pacienţilor cardiaci şi atacă smalţul dinţilor. Un studiu realizat de o companie de băuturi răcoritoare, prezentă şi pe piaţa din România, arată că un conaţional bea 58 de litri de astfel de lichid. Medicii nutriţionişti atrag atenţia că în cazul băuturilor carbogazoase, în special a celor dulci, apar afecţiuni digestive, ale căror efecte se văd în timp. "Aceste băuturi cresc aciditatea gastrică şi apar balonările. Sunt contraindicate cardiacilor, deoarece balonările creează presiune la nivelul toracelui şi asupra arterelor, punând în pericol viaţa pacientului", a declarat pentru gândul Livia Nena, bionutriţionist. În plus, datorită conţinutului ridicat de zahăr şi cofeină, aceste băuturi pot seca organismul de calciu. Persoanele care beau zilnic sucuri carbogazoase au o capacitate de concetrare scăzută, deoarece aceste băuturi duc la apariţia tulburărilor de somn. Cofeina acţionează negativ asupra organelor interne, ceea ce conduce în viitor la îmbolnăviri mai serioase.
Băuturile energizante epuizează organismul, slăbesc capacitatea de concentrare şi reflexele. Nutriţioniştii avertizează că băuturile energizante conţin multe E-uri şi că ideal ar fi să fie băute înainte sau după antrenamentele intense de sport. Băute regulat, chiar până la trei doze pe zi, băuturile energizante distrug ficatul. De cele mai multe ori, persoanele recurg la aceste băuturi ori de câte ori se simt obosite. Energizantele trebuie evitate mai ales după ora 7 seara, când ficatul îşi încetineşte activitatea, avertizează medicii
Pendula vieții
Acum 4 săptămâni
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu