Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

marți, 1 martie 2011

UN RAPORT INGRIJORATOR: TREI SFERTURI DIN POPULATIA PLANETEI CONSUMA ALIMENTE MODIFICATE GENETIC

Raport terifiant: Trei sferturi din populatia lumii mananca alimente modificate genetic

Un raport terifiant arata ca, la 15 ani de la debutul cultivarii plantelor modificate genetic, trei sferturi din populatia lumii foloseste alimente modificate genetic. Pana acum a fost cultivata cu plante transgenice o suprafata egala cu a Statelor Unite si a Chinei la un loc.

Suprafata total cultivata cu astfel de plante intre anii 1996 si 2010 a depasit 1 miliard de hectare. Cresterea de 87 de ori a suprafetelor face din culturile transgenice tehnologia cea mai rapid adoptata din istoria agriculturii moderne. In 2010, culturile transgenice au ocupat aproximativ 10% din totalul de 1,5 miliarde hectare arabile la nivel global. Jumatate din suprafata arabila a lumii se afla in cele 29 de tari care au cultivat anul trecut plante transgenice.

Multe state ale UE interzic accesul la astfel de tehnologii agricole, este permis insa importul acestor alimente. In plus, creste numarul tarilor care cultiva plante modificate genetic, atingand in 2010 un record de 29 (de la 25 in 2009). Mai mult de jumatate din populatia lumii, adica 59% sau 4 miliarde persoane, traiesc in cele 29 de tari care cultiva plante transgenice. Printre cele 29 de state, care au avut plante transgenice in culturi comerciale in 2010, 19 sunt in curs de dezvoltare si 10 sunt tari industrializate.

Statele in curs de dezvoltare cu suprafetele cele mai mari cu plante transgenice sunt China si India din Asia, Brazilia si Argentina din America Latina, Africa de Sud de pe continentul african. Printre tarile dezvoltate care cultiva plante transgenice sunt Canada si SUA (cu suprafete ce depasesc 1 milion de hectare fiecare), Australia, Japonia, Germania, Cehia si, mai nou, Suedia.

In urmatorii cinci ani, oamenii de stiinta mai pregatesc:

- lansarea porumbului tolerant la seceta (2012;

- lansarea orezului auriu (2013);

- lansarea orezului Bt (inainte de sfarsitul anului 2015).

Datele sunt extrase din ”Raportul nr. 42/Situatia globala a comercializarii culturilor modificate genetic: 2010”, elaborat de Clive James, Fondator si Presedinte al Serviciului International pentru Achizitii in domeniul Aplicatiilor Biotehnologiilor Agricole (ISAAA, International Service for the acquisition of agri-biotech applications) si citate, din pacate, spre incurajarea unor astfel de tehnologii, de Agrobiotechrom

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu