Totalul afișărilor de pagină

Faceți căutări pe acest blog

marți, 15 martie 2011

Maica Alexandra, Principesa Romaniei care vedea ingerii

Maica Alexandra, Principesa Romaniei care vedea ingerii

Suntem inca tratati ca tara de mana a doua in Uniunea Europeana. Iar ca sa intram in NATO a trebuit sa indeplinim fel si fel de conditii. Dar cum a ajuns Romania, un regat, sa fie condusa de comunisti, in conditiile in care avea mai putin de 1.000 de membri ai Partidului Comunist? Cine e de vina. Raspunsuri din colectia ziarului “Cotidianul”, de pe vremea liderului taranist Ion Ratiu.

Principesa Ileana a Romaniei, devenita Maica Alexandra, scrie: “Intr-o zi, dis-de-dimineata, cand aveam sapte ani, am vazut ingerii. Sunt tot atat de sigura azi cum am fost si atunci. Aceasta intamplare – propria-mi experienta, sta atat la inceputul cat si la sfarsitul acestei carti… Ingerii au o miraculoasa realitate. Activitatea lor printre noi a devenit pentru mine o realitate vitala”.
Maica Alexandra, Principesa Ileana a Romaniei, s-a stins din viata la 21 ianurie 1991 si a fost ingropata pe pamant strain, in SUA, cu cutiuta de tarina romaneasca de care nu s-a despartit niciodata toata viata ei ratacitoare. Episcopul Natanel spunea despre ea: “In loc sa spuneam ca a fost o printesa care a devenit calugarita, am putea spune ca a fost o calugarita care a trecut prin viata de printesa”.
In precuvantarea cartii Sfintii ingeri” a Maicii Alexandra, aparuta la Editura Anastasia in 1992, dr. Irineu Pop-Bistriteanul scria: “Artistul adevarat ne smulge din singuratatea noastra, din subiectivismul in care ne zbatem si ne pune in comuniune directa, personala, cu realitatile noi pe care ni le descopera, imbogatindu-ne si intarindu-ne sufleteste.
In aceasta privinta, literatura teologica actuala inregistreaza o personalitate creatoare de inalta talie duhovniceasca, a carei modestie austera se armonizaeaza perfect cu unicitatea ei exemplara. Este vorba despre Maica Alexandra, printesa Ileana a Romaniei, monahia din Ellwood City, o adevarata mama duhovniceasca cu suflet frumos, prozatoare de exceptie, exemplu viu de daruire pentru a lui Dumnezeu slava si a omunlui slujire.
Maica Alexandra s-a nascut in 1909, fiind fiica cea mica a Regelui Ferdinand si a Reginei Maria. Crescuta intr-un climat spiritual elevat, a fost deprinsa de mama ei cu arta si frumusetea inca de la varsta frageda, iar tatal sau, sever, ii vorbea despre datorie si devotiune pentru Romania.
Cand avea 5 ani, a inceput grozavia marelui razboi mondial. Fratele ei mai mic, Mircea, a murit de febra tifoida la varsta de 5 ani. Ilenei i-a fost dat s-o vada pe mama ei mai mult in uniforma de infirmiera decat in costume fermecatoare (…)

In 1931 se casatoreste cu Anton de Habsburg, arhiducele Austriei. Ziua de 23 august 1944 gaseste intreaga familie – arhiducele, printesa si cei sase copii – acasa, la Bran. Orasul este izolat si taiata orice posibilitate de a calatori in orasele din apropiere. Printesa dorea mult sa faca ceva pentru ranitii si suferinzii compatrioti. In acest scop doneaza o bucata de pamant de peste raul Turcu. Militarii romani fac un pod peste rau si, intr-un ritm surprinzator, ia nastere un spital, care se va numi “Spitalul Inima Reginei”, in cinstea faptului ca inima Reginei Maria era ingropata intr-o capela mica, din piatra, din Bran. Printesa este atat de implicata in problemele spitalului, incat, indata ce a avut o echipa de doctori buni si un personal de vreo sase surori, dadea ajutor, chiar in sala de operatie (…)
Dupa Craciunul anului 1947, cand Branul este puternic acoperit cu zapada, printesa este sunata la telefon de Regele Mihai, care doreste sa o vada imediat. Pleaca in graba si afla de la nepotul sau vesti proaste. Regelui i s-a dat un ultimatum: in cinci zile sa-si faca bagajele si sa paraseasca tara, altfel va avea de intampinat procesul de judecata si executia. Printesa n-ar fi vrut sa paraseasca tara, dar era foarte ingrijorata pentru familia ei. Intre timp, ea se intoarce la Bran, unde afla ca garzile armate, cu mitraliere, au fost repartizate in fiecare camera. Deci, plecarea era iminenta. Orice obiect de valoare era considerat proprietate de stat; conturile de la banca sunt inghetate, iar telefoanele deconectate.
Dupa alungarea din tara, rataceste prin Europa, cu cei sase copii ai sai. In 1950, se stabileste in SUA. In 1961, pleaca in Franta, unde, la varsta de 52 de ani, devine novice la Manastirea ortodoxa “Acoperamantul Maicii Domnului” din Bussy-en-Othe. Revine in America, pentru a construi o manastire ortodoxa, apoi se reintoarce la Bussy, unde in primavara anului 1967 este tunsa in monahism, devenind Maica Alexandra.
In 1990, dupa 42 de ani de exil, in varsta de 81 de ani, gaseste puterea sa revina pentru scurt timp in tara.
Articol publicat in “Cotidianul” lui Ion Ratiu, sub semnatura Sandei Aronescu – 23 septembrie 1992

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu